Gasztro

Palacsinta, karaj, kecskesajt – hétvégi menü

Nem kell tovább gondolkodni, mi legyen a menü a hétvégén. Reggeli, ebéd és vacsora június utolsó hétvégéjére.

Finom és egyszerű recepteket hoztunk a hétvégére. Reggelire egy isteni palacsintát, ebédre egy újabb mennyei tésztaételt, vacsorára pedig egy elegáns grillezett fogást

Amerikai palacsinta

1. hozzávaló kategória neve:

  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 4 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál nádcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, ezt követően elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Sülés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat is. Hagyományosan juharsziruppal vagy lekvárral fogyaszthatjuk.

 

Sertéskaraj citromos morzsában, fehérboros-paradicsomos tésztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • sütéshez vaj
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 db citrom
  • panírozáshoz zsemlemorzsa
  • 8 szelet sertéskaraj
  • 25 dkg szélesmetélt
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

• 60 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) • só, szárított oregánó • 1 kávéskanál cukor • 2 dl száraz fehérbor A tésztaszószhoz a hagymát, a fokhagymát apróra vágjuk, az olívaolajon megfuttatjuk. Ráöntjük a paradicsomot, ízesítjük sóval, a cukorral és oregánóval. Fedő alatt, lassú tűzön 30 percig főzzük. Hozzáöntjük a bort, és még 20 percig főzzük. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, és öblítés nélkül a paradicsomszószba keverjük.

A karajt besózzuk, és megforgatjuk reszelt citromhéjjal elkevert zsemlemorzsában. Kevés vajon mindkét felén megsütjük, majd a paradicsomos szélesmetélttel tálaljuk.

 

 

Grillezett cukkinitekercs kecskesajttal és fűszerolajjal

Hozzávalók 2 személyre:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 25 dkg kecskesajt
  • 1 marék fenyőmag
  • 1 db (közepesen nagy) cukkini

Fűszerolaj:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál rozmaring
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A fűszerolajat már 3-4 nappal korábban elkészíthetjük. Az olívaolajba belekeverjük a reszelt fokhagymát, a friss, apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot, majd jól zárható üvegbe tesszük és hűtőbe tesszük. A cukkinit hosszában felvágjuk, fél centi vastag csíkokra, majd enyhén sózzuk és borsozzuk. A zöldséget grillrácsra tesszük és mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, miközben megkenjük a fűszerolajjal. Ha kész, a 2-3 centis darabokra vágott kecskesajttal együtt feltekerjük, hogy a cukkini melegétől a sajt kicsit megolvadjon. Tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal, majd enyhén meglocsoljuk a fűszerolajjal, igény szerint bazsalikommal is díszíthetjük.

Még több recept az NLC-n:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top