Gasztro

3 mennyei meggyes desszert

Nincs hétvége desszert nélkül, így ezen a hétvégén is ajánlunk néhány finom édességet. A főszerepben ezúttal a szezon egyik kedvence, a meggy.

Az epertől elbúcsúztunk, jöhet a meggy, a málna, a barack, és szépen sorban a jobbnál jobb nyári gyümölcsök. Mi ezekkel a finomságokkal indítjuk a meggyszezont.

 

Meggyes pite mézes tésztából

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 23 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 4,5 dkg vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 4 dkg méz
  • 8 dkg porcukor

Töltelék:

  • 5 dkg cukor
  • 1 db (kenéshez) tojás
  • 0,5 dl víz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a tojást, a tejet és a mézet elkeverjük, a többi hozzávalót tálban elmorzsoljuk, végül összedolgozzuk a mézes tejjel. Fél órát a hűtőben pihentetjük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, piteformába tesszük, a maradék tésztát félrerakjuk. 18-20 perc alatt elősütjük az alapreceptben leírtak szerint. A töltelékhez a cukrot lábasban megkaramellizáljuk, a vízzel felöntjük, beletesszük a magozott meggyet és a fahéjat. Amikor felforrt, kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A tölteléket még melegen az elősütött tésztalapra öntjük. A maradék tésztából szíveket szúrunk ki, a tetejüket a felvert tojással megkenjük. A töltelékre fektetjük, és 15-20 percre 170 °C-os sütőbe tesszük.

 

 

 

 

 

Meggyes-csokis morzsasüti

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • 20 dkg magozott meggy
  • 2 evőkanál darált keksz

A morzsához:

  • 5 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3,5 dkg vaj vagy margarin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A félig kiengedett meggyet a cukorral, a darált háztartási keksszel és a fahéjjal elkeverjük, majd a tálkák aljába halmozzuk. A morzsához a margarint megolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, morzsás állagot kapunk. A morzsát a meggy tetejére halmozzuk, és 220 °C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

 

Csokoládés-meggyes kuglóf

Hozzávalók 1 közepes méretű kuglóf tésztájához:

  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg tejföl
  • 1 csipet só
  • 15 dkg finomliszt

A töltelékhez:

  • 10 dkg (lehetőleg süthető fajta) csokoládé
  • 15 dkg lecsöpögtetett, mirelit vagy kompót magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges.

A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük.

160-170 °C fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.

367 kcal/szelet

További meggyes édességek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top