Gasztro

Befőzés: nagyanyáink legfinomabb cseresznyelekvárja

Nagyanyáink még üstben és nagy mennyiségben főzték a lekvárt. Bár a főzési módszerben nem követjük teljes mértékben a hagyományokat, ez a cseresznyelekvár mégis a régi ízeket idézi.

Cseresznyéből gyakrabban készül befőtt, pedig a gyümölcs édes ízének és zamatának köszönhetően rendkívül finom lekvár készíthető belőle. Nagyszüleink még üstben és szabad tűzön főzték, keverték a lekvárt. Ha nem is követjük elődeink főzési módszereit pontról pontra, ez a cseresznyelekvár mégis a régmúlt időket idézi. Tégy egy próbát velünk.

Befőzés: nagyanyáink legfinomabb cseresznye lekvárja

Hagyományos cseresznyelekvár

2,5 kg cseresznyét moss meg alaposan, majd magozd ki. Tedd nagyobb edénybe és lassú tűzön kezdd el főzni. A gyümölcs gyorsan levet ereszt, időnként fakanállal megkeverve addig főzd, amíg a lé elforr. Ez bizony két óra is lehet. 50 dkg kristálycukrot önts a gyümölcshöz, és folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg elkezd besűrűsödni. Ekkor keverj a lekvárhoz 1 mokkáskanálnyi nátrium-glutamátot, amellyel tartósítod azt. Oldódásig kevergesd.

Töltsd alaposan kimosott – vagy még jobb, ha forró vízben kifőzött – befőttesüvegekbe a forró cseresznyelekvárt. Az üvegekre zárd rá a tetőt, majd 5-10 percre fordítsd fejjel lefelé. Ha ezzel is megvagy, az üvegeket máris beállíthatod a kamrába, amikor teljesen kihűltek, máris fogyaszthatod házi készítésű, hagyományos módon főzött cseresznyelekvárodat.

További cikkek lekvár témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top