Gasztro

Last minute epres sütik a szezon végére

Bár sokan már temetik az eperszezont, mi még most is hozunk néhány receptet, hogy az utolsó pillanatig kitartsunk kedvenc gyümölcsünk mellett.

Bizony, bizony, amilyen sokat vártunk rá, olyan gyorsan a végére is érünk az eper szezonjának. Készítettünk belőle lekvárt, szörpöt, fagylaltokat és jobbnál jobb epres sütiket már eddig is, de még mindig nem fogytunk ki az ötletekből, lehet hajrázni, hogy aztán ne legyen hiányérzetünk, ha tényleg vége a szezonnak.

Epres túrótorta

Hozzávalók a kekszalaphoz:

  • 150 g olvasztott vaj
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 200 g darált zabkeksz

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 500 g félzsíros túró
  • 200 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 4 ek. hideg víz
  • 1 citrom
  • 250 g porcukor
  • 1 tasak zselatin

Hozzávalók a tetejére:

  • 300 g friss eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

•Kibéleljük egy 20-22 cm-es tortaforma alját sütőpapírral.

•Megolvasztjuk a vajat, és összekeverjük a darált keksszel, majd egyenletesen elkenjük a tortaforma alján.

•8-9 perc alatt 160 fokon megsütjük. 

•A szoba-hőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és tojássárgákkal, hozzáadjuk a túrót, és tovább keverjük. 

•A zselatint elkészítjük a hátoldalán található leírás alapján: a zacskó tartalmát elkeverjük 4 evőkanál hideg vízben, kicsit állni hagyjuk, hogy megszívja magát, végül 20 másodpercre betesszük a mikróba.

•Egy teáskanálnyi túrós masszát hozzákeverünk a meleg zselatinhoz (ezt nevezzük hő kiegyenlítésnek), végül hozzákeverjük az összes zselatint a túrós krémhez, amelyet ráöntünk a megsült tésztára.

•A kész tortát hűtőbe tesszük, és hűlni hagyjuk.

•Tálalás előtt alaposan megmossuk az epret, felvágjuk, és feldíszítjük a tortát.

 

  

Mázas brownie friss eperrel

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g (kristály) cukor
  • 200 g vaj
  • 2 tojás
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 dl tej
  • 100 g natúr joghurt
  • 10 g sütőpor
  • 250 g búzaliszt

Hozzávalók a mázhoz:

  • 150 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 35 g cukrozatlan kakaópor
  • 220 g natúr joghurt
  • 120 g porcukor

a tetejére:

  • 300 g friss eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

•A tejet a zsiradékkal és a cukorral egy lábasba öntjük, és felmelegítjük, egészen addig, amíg el nem olvad a zsiradék és a cukor.

•A száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a kakaóport kimérjük egy tálban, majd kézi habverővel hozzákeverjük a felmelegített masszához.

•Végül, szintén kézi habverővel, hozzáadjuk a tojásokat és a natúr joghurtot.

•Egy magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát.

•Előmelegített sütőben légkeverésen 180 fokon, 30 percig sütjük.

•A mázhoz az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, és felmelegítjük, szintén addig, ameddig teljesen el nem olvadnak a hozzávalók.

•Amikor megsült a tészta, kicsit hűlni hagyjuk, majd körbevágjuk a tepsi szélét, hogy elváljon a tészta a tepsi falától.

•Végül ráöntjük a forró mázat a piskótára.

•Szoba-hőmérsékleten fél órán át hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük.

•Tálalás előtt alaposan megmossuk az epret, apró darabokra vágjuk, majd frissen a kihűlt mázra tesszük.

 

A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette. 

 

Tejszínes-epres csokis cupcake

Hozzávalók a muffinokhoz::

  • 4 tojás
  • 120 g vaj
  • 100 g apróra vágott étcsokoládé
  • fél tasak sütőpor
  • 150 g búzaliszt
  • 150 g natúr joghurt
  • 130 g nádcukor

Hozzávalók a toppinghoz::

  • 100 g (kristály) cukor
  • 2 dl tej
  • 4 dl habtejszín
  • 200 g eper
  • 1 csomag tejszínes pudingpor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

•A vajat mikróban kicsit megolvasztjuk, majd robotgéppel habosra keverjük a nádcukorral, egészen addig, ameddig látjuk a cukordarabokat a krémben.

Ekkor egyesével hozzáadjuk az alaposan megmosott tojásokat.

•Fakanállal hozzákeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd az apróra vágott étcsokoládét és a natúr joghurtot.

•Kanállal muffinpapírokba adagoljuk a masszát, és előmelegített sütőben légkeverésen 150 fokon 20-25 perc alatt megsütjük a muffinokat 

•Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e, mielőtt kivesszük őket a sütőből.

•A toppinghoz először pudingot készítünk, a tej körülbelül 20%-ában elkeverjük a pudingport és a cukrot, a maradék tejet lábasba öntjük, és felforraljuk. 

•Forráskor levesszük a tűzről, kézi habverővel gyorsan hozzákeverjük a pudingos masszát, majd visszatesszük a tűzre.

•Folyamatosan kevergetjük, ameddig be nem sűrűsödik.

•Ha kész, a forró pudingot jénai tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. A kihűlt pudingot robotgéppel átdolgozzuk.

•A tejszínt robotgéppel keményedésig felverjük, majd óvatosan, spatulával hozzákeverjük a pudinghoz, majd hozzáadjuk az alaposan megtisztított, felkockázott epret 

•A kihűlt muffinok tetejét megkenjük a tejszínes epres krémmel.

 

 További epres receptek az NLCafé-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top