Gasztro

Hétvégi menü a szupergabonával

E heti menünk a quinoa köré épül, mutatunk máris egy remek reggelit, egy indiai főételt és egy isteni tortát.

Most, hogy megismerkedtünk a tápanyagban gazdag quinoával, ideje, hogy néhány konkrét receptet is mutassunk. Bár általában inkább hidegen, salátákhoz szokták használni, mi most kicsit ismeretlenebb vizekre eveztünk, és egy komplett napi menüt állítottunk össze a quinoára építve. 

Mini frittata quinoával és zöldségekkel

Hozzávalók 10-12 db-hoz:

  • 4 db tojás
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • a sütéshez olaj
  • só, bors
  • 4-5 szál újhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg cukkini
  • 1,25 dl fehér quinoa
Kategóriareggeli
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A quinoát megmossuk, és megfőzzük, dupla mennyiségű sós vízben. 

Előmelegítjük a sütőt 180°-ra. 

Egy nagy tálban jól felverjük a tojásokat (kicsit jobban, mint a sima rántottához, de nem habbá). 

Belereszeljük, nagy lyukú reszelőn a cukkinit és a sajtot. A hagymákat és a paprikát apró kockákra vágjuk, és azt is beleforgatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük. Végül elkeverjük benne a megfőtt álgabonát is. 

Egy muffintepsi minden kis mélyedését ecsettel, alaposan, tocsogósan kikenjük zsiradékkal, és arányosan elosztjuk bennük a tojásos keveréket. 

A meleg sütőbe tesszük, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 

Melegen, de nem forrón tálaljuk. 

 

 

Lazacos kedgeree (indiai rizses egytálétel)

Hozzávalók:

  • 2-4 db tojás
  • fél tk. kurkuma
  • fél citrom leve
  • néhány szál újhagyma
  • 1-2 ek. currypaszta vagy 1 tk. currypor
  • 2,5 dl zöldség alaplé
  • ízlés szerint chilipehely
  • 20 dkg (falatnyira tépett/vágott) füstölt lazac
  • 2-3 zöld vagy fél kk. őrölt kardamon
  • 1 tk. római kömény
  • fél kk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. (zúzott) koriander
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 babérlevél
  • 2 ek. aprított petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • fél dl zsíros tejszín
  • 2 dl aprított (levével együtt vett) paradicsom
  • 30 dkg (főve mért) (fehér és vörös keverve) quinoa
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat megfőzzük, és lehűtjük.

A quinoát megmossuk, és egy evőkanálnyi felhevített olajon megforgatjuk, majd felöntjük egyszeres mennyiségű vízzel, és egy kávéskanál sóval elkeverjük, majd 10 percig főzzük, melegen tartjuk. 

Közben egy másik mély teflonedényben a maradék olajon megdinszteljük az aprított hagymákat (az se baj, ha kicsit megpirul), és hozzáadjuk a fűszereket (vagy a currypasztát). Kb. egy percig még nagy lángon hevítjük, hogy az aromák felszabaduljanak. Beleolvasztjuk a vajat, aztán felöntjük az alaplével, és a paradicsomot is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg a folyadék kevesebb, mint a felére redukálódik. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és sűrűsödésig főzzük, takarék lángon. A petrezselymet és a citrom levét csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. 

Végül a főtt quinoát a mártáshoz adjuk, jól összeforgatjuk, lefedve hagyjuk állni, míg a lazacot feldaraboljuk és a tojásokat megpucoljuk, majd negyedekbe vágjuk. 

A lazacot a mártásos quinoához forgatjuk, és a tojással tálaljuk. 

Ízlés szerint még néhány csepp citromlé mehet rá. 

 

 

Duplán csokis torta

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg barna vagy kókuszvirág cukor
  • 1 tk. vanília aroma
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1 dl kókuszzsír vagy olvasztott vaj
  • 1 dl (akár növényi) tej
  • 4 db nagy tojás
  • fél tk. só
  • 33 dkg főtt fekete quinoa

Hozzávalók a krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2,5 dl habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csokoládét felaprítjuk, és egy hőálló tálba tesszük. A tejszínt forráspontig melegítjük, de nem forraljuk, és azon melegében a csokira öntjük. Öt perc pihentetés után alaposan elkeverjük és 1-3 órára hűtőbe tesszük.

A sütőt alaposan előmelegítjük 180°-ra. Két 20 centis körforma tepsit kibélelünk sütőpapírral. 

A megfőtt álgabonát összeturmixoljuk az olvasztott vajjal. A tojásokat habbá verjük a cukorral, sóval és vaníliával. 

A kakaóban elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. 

Majd a három elegyet elvegyítjük, és jó alaposan összeforgatjuk. 

Kétfelé osztva a sütőformákba adagoljuk, elsimítjuk. 

30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. 10 perc pihentetés után kivesszük a formából és eltávolítjuk a sütőpapírt. Rácson, fejre fordítva, teljesen kihűtjük. 

A pihenő letelte után a csokikrémet habverővel felverjük, és ezzel töltjük össze a két tésztalapot, megkenve a tetejét is (teljesen be is lehet burkolni), majd legalább két órára hűtőbe tesszük. 

Én tálalás előtt egy fél órával kivettem, és hagytam felengedni kicsit. 

Friss málnával (és darált pisztáciával) díszítettem, ami nem csak a látványon dobott nagyot.

 

 További hétvégi menük az NLCafe-n:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top