Gasztro

Befőzés: így készíts házi eperszörpöt!

A házilag készített szörp nemcsak finomabb a boltokban kaphatóknál, hanem jóval egészségesebb is, hiszen nem tartalmaz adalékanyagokat. Segítünk, hogyan készítsd el a legfinomabb házi eperszörpöt.

A házi eperszörp nemcsak finomabb a boltban kaphatóknál, hanem sokkal egészségesebb is, hiszen adalékanyagok nélkül készül. Néhány fontos tudnivalót mindenképpen érdemes megjegyezned, mielőtt hozzákezdesz az eperszörp elkészítéséhez.

A legfinomabb házi eperszörp tudnivalói

Nagyon fontos, hogy mindig érett és egészséges gyümölcsöt használj fel. A már egészen picit erjedt eperből főzött szörp könnyen megromlik. Ugyanennyire lényeges, hogy a befőzéshez használt üvegeket csírátlanítsd, hiszen ha azok nem kellően tiszták, a szörp szintén nagyon gyorsan tönkremegy.

Befőzés: így készíts házi eperszörpöt

Így készítsd el a házi eperszörpöt

Két kilogramm érett eperhez 30 dekagramm cukrot és 20 dekagramm mézet használj. Ezenkívül nagyjából másfél liter vízre lesz még szükséged a szörp elkészítéséhez.

Nagyon alaposan mosd meg a gyümölcsöt, majd tedd a főzőedénybe, add hozzá a vizet és a cukrot. Ha a gyümölcsöt óvatosan burgonyanyomóval összetöröd, rövidebb ideig kell főznöd a szörpöt.

Lassú tűzön forrósítsd fel az epres keveréket, a forrástól számítva 10 percig óvatosan rotyogtatva, időnként megkevergetve főzd még, ha összetörted, csupán 5 percig forrald. Amikor letelt az idő, szűrd át az eperszörpöt, óvatosan átpréselve a szűrön úgy, hogy végül csak a magok maradjanak, amit dobj ki.

Tedd vissza a tűzre a leszűrt szörpöt, add hozzá a mézet és 2-3 percig óvatosan főzd még.

Kifőzött, sterilizált csatos üvegekbe töltsd az elkészült forró szörpöt. Jól zárd le, majd néhány percig fordítsd lefelé. Ha kihűlt, szódával, ásványvízzel hígítva máris megkóstolhatod. A felbontott üveget hűtőszekrényben tárold.

További cikkek befőzés, szörp témában az NLC-n:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top