Gasztro

Túrós desszertek a hétvégére

Ha valamiért, hát a túróért lehet imádni a magyar konyhát. Mi most 3 fenséges túrós desszertet hoztunk, csak azt nem tudjuk eldönteni, melyikkel kezdjük a hétvégi sütögetést.

Egyszerű túrós torta

Hozzávalók:

  • 10 dkg mazsola
  • 0,5 kg túró
  • 3 dl tejföl
  • 3 db tojás
  • 2 dkg (olvasztott) vaj
  • 5 evőkanál nádcukor
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál burgonyakeményítő
  • 6 evőkanál búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az alapanyagokat (túró, tejföl, tojások, nádcukor, búzadara, keményítő, mazsola+áfonya) egy tálba öntjük, majd robotgéppel alaposan elegyítjük.  A vajjal kikenünk egy kerámia tortaformát, majd rizsliszttel megszórjuk. Ebbe öntjük a tésztát. 180 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

Túrós kalácsfelfújt

1. hozzávaló kategória neve:

  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 0,5 l tej
  • 30 dkg kalács
  • 20 dkg eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.

 

Mazsolás-túrós pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • 10 dkg mazsola
  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. 

A tésztát az alapreceptnél leírtak szerint elősütjük, a leeső részeket félretesszük. A töltelék hozzávalóit tálban összekeverjük, 15 percig pihenni hagyjuk, majd a pitealapra kenjük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd egy tál szélével vagy késsel félholdakat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, és a túrótölteléken virág formában körberakjuk. 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

 

 További isteni túrós édességek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top