Gasztro

3 egyszerű, de nagyszerű torta

Erre vártunk egész héten, hogy eljöjjön a hétvége és süthessünk! Ezekre a tortákra megérte várni!

Csokoládés sajttorta

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 7 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg csokoládés keksz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Törjük össze a kekszet egy nagy tálban. Olvasszuk fel a vajat és öntsük a kekszmorzsalékhoz, dolgozzuk össze őket. A „tésztát” lapogassuk egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába és tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon. 

Keverjük össze a sajtokat, a tejszínt a verjük fel habnak, keverjük a sajtokhoz, majd adjuk hozzá a porcukrot és a reszelt narancshéjat. 

Oszlassuk el egyenletesen a krémet a tortaformában, majd tegyük 12 órára a hűtőbe. Éles késsel válasszuk el a formától a tortát, mielőtt szétkapcsoljuk. 

 

Reszelt csokoládéval díszítsük. 

 

Konyakos-meggyes csokoládétorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 6 db tojás
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 12 dkg búzaliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl konyak
  • 15-20 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével, a kakaóporral  és a puha vajjal kihabosítjuk. A fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kerek tortaformát kivajazunk-lisztezünk, és egyenletesen belekenjük a masszát. 160-170 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A krémhez a kakaóport a konyakkal simára keverjük, hozzáadjuk a vajat és az átszitált porcukrot, majd sokáig habosítjuk. A tortakarikát 3 lapra vágjuk, és összerétegezzük a krémmel úgy, hogy a kimagozott meggyet a krémbe nyomkodjuk. Hagyjunk krémet a körbekenéshez is! Meggyel és csokoládéforgáccsal díszítjük

Tipp: a tésztalapokat is meglocsolhatjuk egy kis konyakkal, de ne túl sokkal!

 

Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)

Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 5 dl 3,5%-os natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 6 db lap zselatin
  • 8 dkg őrölt mandula
  • 5 ek cukornak megfelelő kristályos édesítőszer
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.

Még több torta!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top