Gasztro

A főzeléken túl: 12 szuper recept spenóttal

A spenót sokkal sokoldalúbban felhasználható, mint egyszerűen parajfőzeléknek, rajta tükörtojással. Elérkezett a szezonja, nézzük, mi mindent készíthetünk belőle.

Azt nem ígérjük, hogy olyan erős leszel tőle, mint Popeye, de az biztos, hogy csak jót teszel vele az egészségednek. Nyilván leginkább akkor hatásos a benne lévő rengeteg ásványi só és vitamin, ha nyersen rágcsálod, vagy zöld turmixban megiszod. Ám ha inkább megfőznéd-sütnéd, ahogy a cafeblog bloggerei ajánlják, akkor is jól jársz, legalább finomat és zöldségeset eszel.

A Saját Otthon Projekt egy különleges spenótos, aszalt paradicsomos kosárka receptjét mutatja nekünk, amit hosszú nevével ellentétben végtelenül könnyű elkészíteni. A Rizsázzunk bloggere mindeközben egy főételt, a spenótos túrógaluskát varázsolja az asztalra, ami szintén egyedi párosítás.

Spenótos, aszalt paradicsomos kosárka

A kinyújtott leveles tésztát egy pizzaszeletelővel vagy derelyevágóval téglalapokra vágjuk. Lehet négyzetekre is természetesen, attól függ, kinek milyen muffinsütője van, hány darabot szeretne készíteni stb. Mindent abszolút rábízhatunk a fantáziánkra. Következő lépésként a tésztákat a korábban olajjal kikent (természetesen sütőpapírt is lehet használni, az mondjuk szerintem macerásabb, de muffinpapírt is tehetünk bele) sütőformába helyezzük.

A recept folytatásáért kattints ide.

Szezonja van: főzzünk medvehagymával, újhagymával és spenóttal!

Gastrobertollininál találunk egy ínyenceknek való receptet, amiben szardellával és prosciuttóval készült pizzára kerül a spenót. A lazac és a spenót párosa feltűnik Mrs. Lipton konyhájában is, ahol leveles tésztával, sajtkrémes töltelékként ehetjük.

Lazacos-spenótos “Feuilleté”

Hozzávalók: (2-3 főre)

  • 1 cs leveles tészta
  • 20 dkg lazacfilé
  • 4-6 ek sajtkrém
  • 20 dkg spenót (bébi)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 nagy csipet só
  • 1 ek füstölt sajt reszelve
  • 2 csipet fehér bors
  • 1 tojás felverve
  • 1 kk citromlé és héj
  • vaj+olaj

A recept folytatásáért kattints ide.

Szezonja van: főzzünk medvehagymával, újhagymával és spenóttal!

Mohamama konyhája kakaós csiga helyett spenótos-szezámmagos csigákat süt tízóraira. A tetovált lány konyhája pedig a spenótos tekercseket nem tésztával, hanem lazackrémmel oldja meg.

Spenótos tekercsek

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg fehér liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl étolaj
  • 1 evőkanál só

A recept folytatásáért kattints ide.

A főzeléken túl: mit főzzünk spenótból?

A Norasz Kitchen blogon találjuk a különleges nevű spenótos fettuccine-receptet, amit még az is szeret, aki a spenótot aztán soha, semmilyen formában. Nem utolsósorban pedig még gyorsan elkészül és egészséges is. Bonnie konyhája is a reforméletmód jegyében készítette el a spenótos ropit, hogy a gyerekek ne a bolti ropit nassolják a játszótéren, hanem inkább olyan hazait, amiben nincs semmi káros összetevő a számukra.

Spenótos ropi

Hozzávalók:

  • 80 g tejszín
  • 80 g napraforgómag-olaj
  • 130 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tojás
  • nagy csipet só
  • csipet cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 4 evőkanál spenót 

A recept folytatásáért kattints ide.

A főzeléken túl: mit főzzünk spenótból?

 Az Álom. Íz. Világ blog spenótosgaluska-receptjében nekem az tetszik leginkább, hogy magába a galuskába dolgozza bele a zöldséget. Az a fajta étel, amiben még a gyerekek is örömmel megeszik a spenótot, pfujolás nélkül. A tejszínes gomba már csak hab a tortán. Az Olasz Konyha blog is tésztával eszi a spenótot, méghozzá szerecsendiós-túróssal, ami igazán különleges párosítás.

Spenótos galuska tejszínes gombával

Hozzávalók:

Galuskához:

  • 3 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg leveles spenót (a fagyasztott is jó)
  • 20 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 ek olaj
  • átforgatáshoz: 3 ek olaj és 2-3 gerezd fokhagyma

A recept folytatásáért kattints ide. 

A főzeléken túl: mit főzzünk spenótból?

Szintén az egészséges tésztáknál maradva készíti el a spenótos rakott tésztát a Finom falatok Észtországból blog. Ez a recept az inzulinrezisztenciában szenvedők által is fogyasztható ételek közé tartozik, úgyhogy nagy becsben tartjuk. A Naturorganic blogon is egy abszolút mindenféle diétába jól beilleszthető spenótos gnocchi receptjét találjuk, ami glutén- és tejmentes.

Spenótos rakott tészta

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 36 gramm vaj felolvasztva
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 dl 10%-os kávétejszín vagy 30%-os sima tejszín
  • 1 csapott kanál friss kakukkfű
  • ízlés szerint bors, só
  • 10 dkg tejföl
  • teljes kiőrlésű tönkölybúza lasagne-tészta
  • 2 marék bébispenót
  • 1 marék reszelt sajt

A recept folytatásáért kattints ide. 

A főzeléken túl: mit főzzünk spenótból?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top