Gasztro

Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra

A húsvét és a tavaszi szünet ideje alatt általában nagy a jövés-menés a családoknál, rokonok, barátok sorra látogatják egymást. Az ünnepi asztal ilyenkor roskadozik az ízletes, édes házi süteményektől, alkalmanként mégis jóleshet valamilyen sós, húsos – stílszerűen akár sonkás –, vagy gombás fogás például. Íme két egyszerű ötlet, amely salátával kiegészítve gazdag vendégváró lehet.

Sonkás, sajtos kukoricás zsúrkenyér

Salátával vagy valamilyen joghurtos dippel hidegen és melegen egyaránt tálalható.

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 50 ml tej
  • 5 dkg trappista sajt (de lehet még cheddar, gouda és mozzarella)
  • és 5 dkg feta (vagy ilyen jellegű görögös krémfehér sajt, esetleg juhtúró)
  • fél csokor petrezselyem
  • 5 dkg sonka
  • 5 evőkanál kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra. Egy tálban dolgozzuk össze a vajat és a tojást, öntsük hozzá a tejet is. Keverjük össze a lisztet, kukoricalisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket. Vágjuk kisebb kockákra a sajtokat és adjuk a masszához. Daraboljuk fel a sonkát és adjuk ezt is a tésztához. Szórjuk bele a kukoricaszemeket és a petrezselymet, majd forgassuk össze a masszát.

Sütőpapírral béleljünk ki egy közepes vagy két kisebb hosszúkás formát és kanalazzuk bele a masszát. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát.

Tonhalas kosárka

Kész leveles tésztából hamar összeállítható ez a töltött kosárka, a tonhalkonzerv pedig sonkára, vagy pirított gombára lecserélhető. Ha nincs leveles tészta otthon, a receptben találsz egy könnyen elkészíthető alapot.

Hozzávalók kb. 8 darabhoz:

  • 250 g mirelit leveles tészta

vagy

  • 20 dkg fehér liszt
  • 2 dkg cukor
  • fél kiskanál só
  • 3 g instant élesztő
  • 110 ml langyos tej
  • 1 tojás lazán összekeverve
  • 2 dkg puha vaj

A töltelékhez:

  • 1 tonhalkonzerv
  • 5 dkg natúr krémsajt
  • 1 újhagyma
  • petrezselyem
Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra

Könnyebb a dolgunk, ha van fagyasztott leveles tésztánk. Ezt olvasszuk fel, nyújtsuk ki és szaggassunk belőle kisebb muffinforma méretű köröket, plusz mindegyikhez tetőt is.

Ha nincs ilyen tésztánk, készítsük el az alapot:

Egy tálba keverjük el a lisztet a cukorral és az instant élesztővel. Adjuk hozzá a langyos tejet és majdnem az egész tojást, a tojásból maradjon meg egy kiskanálnyi, ezzel majd bekenjük a tészta tetejét. Gyúrjuk össze a tésztát, majd adjuk hozzá a puha vajat is. Gyúrjuk tovább, amíg rugalmas nem lesz az állaga. Vékonyan olajozzuk ki a tálat, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. Nyújtsuk vékonyan ki és bögrével vagy pogácsaszaggatóval vágjunk belőle muffinforma-méretű köröket. Vékonyan olajozzuk ki a formát és béleljük ki a tésztával.

Tegyük bele a tölteléket. Ehhez villával nyomkodjuk össze a tonhalat, keverjük össze a krémsajttal és a felaprított petrezselyemmel, újhagymával. Fedjük le tésztával. Kenjük át tojással és 180 fokra melegített sütőben süssük 20-25 percig.

Még több húsvéti recept!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top