nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra

Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra

A húsvét és a tavaszi szünet ideje alatt általában nagy a jövés-menés a családoknál, rokonok, barátok sorra látogatják egymást. Az ünnepi asztal ilyenkor roskadozik az ízletes, édes házi süteményektől, alkalmanként mégis jóleshet valamilyen sós, húsos – stílszerűen akár sonkás –, vagy gombás fogás például. Íme két egyszerű ötlet, amely salátával kiegészítve gazdag vendégváró lehet.
f Ajánlom

Sonkás, sajtos kukoricás zsúrkenyér

Salátával vagy valamilyen joghurtos dippel hidegen és melegen egyaránt tálalható.

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 50 ml tej
  • 5 dkg trappista sajt (de lehet még cheddar, gouda és mozzarella)
  • és 5 dkg feta (vagy ilyen jellegű görögös krémfehér sajt, esetleg juhtúró)
  • fél csokor petrezselyem
  • 5 dkg sonka
  • 5 evőkanál kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra. Egy tálban dolgozzuk össze a vajat és a tojást, öntsük hozzá a tejet is. Keverjük össze a lisztet, kukoricalisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket. Vágjuk kisebb kockákra a sajtokat és adjuk a masszához. Daraboljuk fel a sonkát és adjuk ezt is a tésztához. Szórjuk bele a kukoricaszemeket és a petrezselymet, majd forgassuk össze a masszát.

Sütőpapírral béleljünk ki egy közepes vagy két kisebb hosszúkás formát és kanalazzuk bele a masszát. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát.

Tonhalas kosárka

Kész leveles tésztából hamar összeállítható ez a töltött kosárka, a tonhalkonzerv pedig sonkára, vagy pirított gombára lecserélhető. Ha nincs leveles tészta otthon, a receptben találsz egy könnyen elkészíthető alapot.

Hozzávalók kb. 8 darabhoz:

  • 250 g mirelit leveles tészta

vagy

  • 20 dkg fehér liszt
  • 2 dkg cukor
  • fél kiskanál só
  • 3 g instant élesztő
  • 110 ml langyos tej
  • 1 tojás lazán összekeverve
  • 2 dkg puha vaj

A töltelékhez:

  • 1 tonhalkonzerv
  • 5 dkg natúr krémsajt
  • 1 újhagyma
  • petrezselyem
Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra

Könnyebb a dolgunk, ha van fagyasztott leveles tésztánk. Ezt olvasszuk fel, nyújtsuk ki és szaggassunk belőle kisebb muffinforma méretű köröket, plusz mindegyikhez tetőt is.

Ha nincs ilyen tésztánk, készítsük el az alapot:

Egy tálba keverjük el a lisztet a cukorral és az instant élesztővel. Adjuk hozzá a langyos tejet és majdnem az egész tojást, a tojásból maradjon meg egy kiskanálnyi, ezzel majd bekenjük a tészta tetejét. Gyúrjuk össze a tésztát, majd adjuk hozzá a puha vajat is. Gyúrjuk tovább, amíg rugalmas nem lesz az állaga. Vékonyan olajozzuk ki a tálat, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. Nyújtsuk vékonyan ki és bögrével vagy pogácsaszaggatóval vágjunk belőle muffinforma-méretű köröket. Vékonyan olajozzuk ki a formát és béleljük ki a tésztával.

Tegyük bele a tölteléket. Ehhez villával nyomkodjuk össze a tonhalat, keverjük össze a krémsajttal és a felaprított petrezselyemmel, újhagymával. Fedjük le tésztával. Kenjük át tojással és 180 fokra melegített sütőben süssük 20-25 percig.

Még több húsvéti recept!

Megosztás Facebookon