Gasztro

Ezért esik olyan jól a húsvéti csoki

Megvan a magyarázat.

A húsvéti csokoládé minden más csokinál jobban esik – állítja Bernard Lahousse élelmiszer-tudományi kutató. A jelenség magyarázata pedig az, hogy a húsvéti csokitojások és figurák általában vékony réteg csokoládéból vannak, ennek következtében gyorsabban olvadnak a szájban, a csokoládé aromája pedig viszonylag gyorsan felér az orrba.

Számos oka lehet annak, hogy a csokoládét jó ízűnek érezzük, ezek többségének köze van a csoki illatához. A csokoládé sok különféle aromát tartalmaz, a pörkölt kakaó illatanyagától a  gyümölcsök zamatát adó vegyületekig – magyarázta a tudós.

A sokféle molekula között pedig ott van a fenil-etil-amin is, mely a közismert elmélet szerint “boldogsághormont” szabadít fel, ezért olyan jó érzés csokit enni. Ez az érzet pedig fokozható, ha a csokoládét további összetevőkkel turbózzák fel.

A szakember hozzátette: a húsvéti csokik mindemellett kedves gyerekkori emlékeket idéznek, emiatt is eshetnek jobban más csokiknál, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy kitől kapjuk azokat és hogyan vannak csomagolva.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top