Gasztro

Védjegyháború: a románoké lesz a kürtőskalács?

Kik fogják levédetni a kürtőskalácsot? Mi, magyarok? A románok? A szlovákok? Az osztrákok? Egyáltalán, mi értelme ennek az egész védjegyháborúnak? Rövid kronológia, némi értetlenkedéssel.

2006
Szlovákia levédeti a mi kürtőskalácsunkhoz hasonló termékét, trdelnik néven. Vagyis velük ezen már régóta nincs vita.

2013
A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (tényleg van ilyen, és a neve ellenére a magyar érdekeket képviseli) a kürtőskalács hungarikummá nyilvánítását javasolja. Nem sikerül, elbuknak például azon, hogy nem hivatkoznak az erdélyi eredetre.

2015
Idén aztán komolyan felpörögtek az események. A Hungarikum Bizottság felveszi a Magyar Értéktárba a süteményt erdélyi, székely, valamint magyar értékként (ez annyiban jó hír, hogy innen – elvileg – egyenes az út a hungarikumok közé, hungarikumnak lenni pedig védettséget, presztízst, nagyobb reklámértéket és így több pénzt jelenthet).

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület kezdeményezi, hogy nyilvánítsák az uniós védelemmel járó hagyományos különleges terméknek az édességet. Ezt a Földművelésügyi Minisztérium azonban elutasítja, mondván, hogy túl széles a paletta.

Felmerül, hogy román termékként regisztrálják.

A szaktestület bírósághoz fordul ez ügyben.

Kezdeményezik, hogy a Magyar Értéktárba került kürtőskalácsot osztrák termékként regisztrálják.

 

Ennél a pontnál őszintén szólva mi elvesztettük a fonalat…

 

Készítette: Leéb Ádám
Készítette: Leéb Ádám

Minek ez a nagy felhajtás?

Nem nagyon értjük. Nekünk tökéletesen mindegy, hogy milyen pecsét van a kürtőskalács celofánján, kivéve, ha a minőség szempontjából ez számít valamit. Oké, erre elvileg van remény. Az uniós védjegy után a kürtőskalácsot magyar termékként tartanák számon az EU-ban, és csak azok használhatnák a logót, akik betartják a minőségi előírásokat. Nem lenne többé étolajjal készült, olcsó vásárfia. A szabályok szerint legalábbis. Úgy legyen.

Egyelőre áll a bál a szakmai szervezet és a minisztérium között. Nem tudnak megegyezni többek között a minőségi követelményeken. Márpedig nemzeti támogatás nélkül nincs uniós bejegyzés.

Továbbra sem lehet tehát tudni, hogy mikortól lesz a kürtőskalácsnak pecsétje, lesz-e egyáltalán, és ha igen, mi fog rajta szerepelni. Talán idén év végére eldől a kérdés. De könnyen lehet, hogy ez túl optimista hozzáállás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top