Gasztro

Káros lehet a gyerekek szervezetére a kandírozott gyümölcs

A gyerekek tevékenységére és figyelmére is káros hatást gyakorolnak azok a színezékek, amelyeket a NÉBIH szakemberei a kandírozott gyümölcsökben találtak. A megengedett mennyiség négyszerese volt a termékben, a színezéket ráadásul fel sem tüntették a csomagoláson.

A vizsgálat során három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek. A Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt Mennyei csemege Aszalt cukrozott koktélnarancs nevű termékben azonban a narancssárga S (E 110) és kosnilvörös (E 124) mesterséges színezékek tartalma négyszerese volt a megengedettnek. Ráadásul a színezékeket az összetevők között fel sem tüntették.

A kandírozott gyümölcsöknél ezeket a színezékeket az előírt határérték alatt használhatják, azonban a jelölésen fel kell tüntetni a nevüket vagy E-számukat, valamint “a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” feliratot is. A kifogásolt terméken ez a felirat sem szerepelt.

A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből, és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá. Emellett – várhatóan több százezres nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor a vállalkozással szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top