Gasztro

Minden rendben van a naranccsal?

Átfogó tesztet végzett a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a hazánkban kapható narancsokkal kapcsolatban. Íme, az eredmények:

Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vett górcső alá februárban a NÉBIH. A szakemberek a laborvizsgálatokon “ízekre szedték” a déligyümölcsöket: 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket – írja a Szupermenta blog.

Az előírásoknak mindegyik vizsgált gyümölcs megfelelt. A minták kimutatható mennyiségben tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot, de ezek nem haladták meg az egészségügyi határértéket. A biogazdaságokból származó mintáknál kimutatható mennyiségben sem találtak növényvédő szereket. 

A gombaölő hatású növényvédő szerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony, ahhoz, hogy ezek károsak legyenek, több száz kilogrammot kellene elfogyasztani a gyümölcsből.

A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40–70 mg / 100 g C-vitamin-mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin-bevitel több mint felét.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top