Gasztro

Szendvicssütő nélkül: így készül a tökéletes melegszendvics

Íme az 5 alapszabály, ezekből csak kivételes esetben szabad engedni.

Egy sajtos ételekre specializálódott New York-i étterem, a Murray’s Cheese Bar séfje foglalta össze, mitől lesz igazán ellenállhatatlan a sajtos melegszendvicsünk. Ami kell hozzá: jó kenyér, jó sajt, egy kis vaj és egy serpenyő.

1. A  sajt

Ez a legfontosabb, akár egyszerre többfélét is használhatunk belőle, alapnak jó egy cheddar, aztán érdemes mellé egy jól olvadó sajtot választani (pl. gruyère), és egy olyat, aminek jellegzetesebb az íze, például egy érettebb goudát. Vagyis rugaszkodjunk el a trappistától, és válogassunk bátran a sajtos pultból.

Szendvicssütő nélkül: így készül a tökéletes melegszendvics

2. A kenyér

Ha sok minden kerül a szendvicsbe, akkor érdemes minél szimplább kenyeret választani, mondjuk egy minőségi kovászosat. Egy egyszerűbb melegszendvicsnek jól áll egy magos kenyér. A csomagolt, előre szeletelt tartós kenyér használata viszont szigorúan tilos.

3. Vaj

Csak vajat ér használni, és érdemes puha állapotban megkenni vele a kenyérszeletek külső oldalát, így még finomabbra fognak pirulni a serpenyőben. Itt nincs helye sem a szívbarát margarinnak, sem a zsiradékkal való spórolásnak a fogyókúra jegyében. Inkább együnk kevesebbet, ha arról van szó. Középre mehet a töltelék.

4. Szépen piruljon

Tegyük a szendvicset serpenyőbe, és amíg pirul a vajon, nyomjuk le a tetejét egy másik serpenyővel. Így egyenletesen pirul, és kellőképp összelapul.

Szendvicssütő nélkül: így készül a tökéletes melegszendvics

5. Hadd folyjon!

Mindenképp várjuk meg, hogy az oldalán szökni kezdjen a sajt, akkor lesz finoman folyós. Ha még olvadósabbra szeretnénk, akkor a sütő grillrácsára is betehetjük pár percre.

Nézd meg azt is, hogyan csinálja Jon Favreau A séf című főzős örömfilmben!

Forrás: Techly, fotók: Family Fresh Cooking

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top