Gasztro

Amiben a szög is omlósra puhul: öntöttvas edények tesztje

Karácsony közeledtével több okból is előtérbe kerülnek az edények. Egyrészt elkezdünk gondolkodni, hogy vajon miben készítsük el azt a csodás receptet, amit kinéztünk az ünnepekre, másrészt egy főzni szerető nőnek kézenfekvő ajándék lehet egy olyan komoly konyhai eszköz, mint az öntöttvas edény. Három edényt próbáltunk ki, elmeséljük, mit tapasztaltunk.

A legolcsóbb

Az Ikeánál évek óta kapható öntöttvas edény, és bizony nem is most próbáltuk ki először. A korábban kék színben kapható változattal is elégedettek voltunk, de őszintén megmondjuk, hogy ez a homokszín nekünk sokkal jobban tetszik, valahogy elegánsabb, nem? Az Ikea edényének egyik legnagyobb előnye az ára, 9980 forintért nyilvánvalóan az újonnan kapható öntöttvas lábosok között a legolcsóbbak egyike. Az elérhető ár mellé azonban nagyon korrekt minőség is társul, így különösen jó vásárnak tartjuk. Kétféle méretben kapható, nekünk a nagyobbikkal vannak tapasztalataink, ebben egy egész kacsa vagy két kicsi csirke is kényelmesen elfér és akár 6-8 főre is készíthetünk benne nyugodtan ragut.

Használtuk elektromos főzőlapon és sütőben, készítettünk benne konfitált kacsát és marharagut, minden esetben tökéletes eredményt adott. Talán mintha egy kicsit több időre lenne szüksége, mint a szintén tesztelt Le Creuset-nek, de ezzel kapcsolatban nagyon nehéz biztosat mondani, mert ugye a húsok minősége sem egyforma.

Amiben a szög is omlósra puhul: öntöttvas edények tesztje

Mérete miatt aránylag nehezen kezelhető, de ha valakinek ekkora edényre van szüksége, az öntöttvas mindenképpen súlyos lesz, ezzel nincs mit tenni, hozzá kell szokni. Próbáltunk benne kicsit odaégetni dolgokat, hogy lássuk, mennyire nehéz tisztítani, de nagyon kellemesen csalódtunk, a szürke bevonat valóban elég könnyen elmosogatható, igazán praktikus. Nagy kérdés, hogy hosszú távon mennyire szívja be az ízeket, ezzel kapcsolatban vannak kétségeink a mázatlan felülettel kapcsolatban.

Kinek ajánljuk?

Aki sok emberre, nagy adagokat főz (de létezik kisebb méretben is persze), és érdekli a lassú sütés-főzés, de nem akar túl sok pénzt befektetni. Indukciós lapon és gázégőn is használható.

 

A nagy klasszikus

Akit igazán érdekel a gasztronómia, és fontos számára, hogy milyen edényeket használ, az egészen biztosan hevesen vágyik egy Le Creuset edényre. A számtalan filmben, cikkben, magazinban magasztalt hírességre mi is régóta nagyon kíváncsiak voltunk, úgyhogy semmiképp sem hagyhattuk ki. Nem tudjuk, másnak mennyire számít, de ez az edény olyan gyönyörű, hogy a mi szemünk szinte megnedvesedett, mikor először a kezünkbe foghattuk. A hagyományos piros helyett szintén egy homokszínű változatot teszteltünk, kicsit bele is szerettünk.

A belül tapadásgátló bevonattal ellátott, kerek lábos persze nem csak szép, hanem rendkívül hasznos is. Ahogy azt megszoktuk az ilyen típusú edényeknél, pompásan tartja a hőt, tökéletes konfitáláshoz és a raguknál is remekül működött. Bár a bevonatot elvileg nem fogja meg semmi, nekünk azért sikerült a piacon vásárolt jófajta magyar pirospaprikával cseppet elszínezni, de sose legyen nagyobb bajunk. Azt külön nagyra értékeltük, hogy bár a súlya tetemes, valahogy annyira jó az eloszlása, hogy jóval könnyebb emelgetni, mozgatni, ebben a remekül megragadható fül is sokat segít.

Amiben a szög is omlósra puhul: öntöttvas edények tesztje

A tisztítása egy álom, megdöbbentően könnyen lejön róla a ráégett zsír és pörk, ráadásul, a hasonló edények nagy részével ellentétben mosogatógépbe is be lehet tenni. A Le Creuset egyetlen hátránya az ára. 62 ezer forint elég komoly befektetést jelent, a gyártó ezért cserébe életre szóló garanciát ad, és akik évtizedek óta  használják, mind azt állítják, megéri. Hozzá kell tennünk, hogy korábban teszteltünk egy látszólag ilyesmi tulajdonságokkal rendelkező edényt egy másik gyártótól, és az bizony nagyon rövid időn belül megsérült, és elkezdett rozsdásodni a sérülés mentén, pedig esküszünk, hogy nem hajigáltuk.

Kinek ajánljuk?

A nagyon sokat, komolyan főző gasztronautáknak, akik számára fontos a design is, és szeretik a szép dolgokat. Minden felületen jól használható, indukciós lapon és gázégőn is.

 

A praktikus köztes megoldás

A lassú főzés hívei között nemcsak az öntöttvas edényeknek akadnak rajongói, a mázas kerámiák is rendkívül népszerűek, ezért kipróbáltunk egy Emile Henry lábost is – legnagyobb megelégedésünkre. A francia márka méltán híres magas minőségéről, ez az edény, amiben gyakorlatilag bármit lehet készíteni, mi például már kenyeret is sütöttünk benne – csodás lett. De édességekhez is kiváló választás lehet, máglyarakást csak azért nem csináltunk még vele, mert a nálunk lévő darab kicsi ahhoz, hogy elég legyen a családnak.

A mázas kerámiák nagy részével ellentétben gázégőn is használható, és egy külön lappal indukciós lapon is működik, sima elektromos főzőlapon és sütőben pedig tökéletes. A fényes máznak köszönhetően nagyon könnyen tisztítható, minimális áztatás mellett simán feljön a hús, ha bármennyire leégett is. És mosogatógépbe is betehető, ami szintén nagy előny. Persze francia lévén a külseje is gyönyörű, de ez már csak hab a tortán.

Amiben a szög is omlósra puhul: öntöttvas edények tesztje

A hatékonysága valamivel kisebb, mint az öntöttvas testvéreké, kicsit több időre van szükség ugyanazon állag eléréséhez, cserébe jóval könnyebb, egyszerűbb mozgatni. És nem karcolja a főzőlapokat, amire az öntöttvas edényeknél mindig ügyelni kell. Elvileg a kerámia kényesebb a hőmérséklet-változásokra és az ütődésekre, de nekünk nagyon jók a tapasztalataink, pedig nem óvatoskodtunk vele különösebben. Az ára 20 ezer forint körül mozog, nagyságtól függően, amivel a középmezőnybe tartozik.

Kinek ajánljuk?

Akinek fontos, hogy ne legyen túl nehéz az edény, és lényeges a mosogatógépben tisztíthatóság, illetve nem akar túl sokat rákölteni, de ragaszkodik a francia minőséghez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top