Gasztro

Rekordméretű szarvasgombát találtak

Rekordméretű, majdnem 1,5 kilogrammos fehér szarvasgombát találtak az olaszországi Molise tartomány Campobasso városa melletti erdőben. A gigantikus gomba szombat este egy jótékonysági vacsora "főszereplője" lesz Bolognában.

Vittorio Palombo, a gombát birtokló molisei cég vezetője elmondta: az óriást november 3. és 4. között találta egy helyi gyűjtő a Campobasso környéki erdőben. Amikor rábukkant, még 1538 grammot nyomott, az igazoláskor újra lemérték, de addigra 1483 grammra csökkent a súlya.

Jelenleg a legnagyobb fehér szarvasgomba hivatalos rekordját Horvátország tartja: 1999-ben egy 1310 grammos példányt ásott ki az isztriai Buje mellett Giancarlo Zigante gombász Diana nevű kutyájával. A gombát megformálták bronzból, egy példányát a megtaláló livadei boltjában állították ki. Nem adták el, hanem a megtalálás helyén elkészítették és elfogyasztották a Millennium névre keresztelt példányt – írja a Colours of Istria honlap.

Vittorio Palombo most várja a londoni választ, hogy gombája hivatalosan is rekorder lehet-e, és bekerülhet-e a Guinness Rekordok Könyvébe.

Forrás: ilrestodelcarlino.it
Forrás: ilrestodelcarlino.it

A gombaóriás most Bologna egyik árkádja alatt várja, hogy felszolgálják a jótékonysági vacsorán, amelyre már ezer vendég – köztük hírességek – foglalt asztalt. A bevételt az amiotrófiás laterálszklerózis nevű ritka betegség kutatására, valamint az afrikai gyerekeket segítő Anima alapítvány támogatására fordítják.

A fehér szarvasgomba értékéről sokat elárul, hogy Stanley Ho hongkongi milliárdos 2010-ben két, összesen 1,3 kilogrammot nyomó fehér szarvasgombáért 330 ezer dollárt (mai árfolyamon 81 millió forint) fizetett jótékonysági árverésen.

Magyarországon az eddigi legnagyobb, 1,28 kilós szarvasgombát idén nyáron találták a Jászságban. A hazai rekordert októberben a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ajándékozták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top