Gasztro

Itt a következő édes őrület: az eclair az új macaron

A gasztronómia világában ugyanúgy léteznek trendek, mint a divatban, elég csak a pár éve itthon még ismeretlen macaron diadalmenetére gondolni. A nemzetközi guruk szerint a következő sláger egy nem kevésbé finom és bonyolult sütemény lesz: az eclair. Utánajártunk a legjobb helyeken, mit is kell tudni vágyunk legközelebbi tárgyáról.

A legfranciább: Á Table!

Nyilván senkit nem lep meg, hogy az eclair hazája Franciaország, csakúgy, mint a macaroné. Ezért aztán azon sem csodálkoztunk, hogy az átlagosnak nevezhető hazai cukrászdák közül az Á Table! nevű, mára lánccá terebélyesedett pékségben ettünk először igazán jó eclairt. Kezdettől fogva műsoron tartják a klasszikus kávés és csokoládés változatot, de érzik a divatot is, így például a Gourmet fesztiválra készítettek sztracsatellásat, eper-pisztáciásat, feketeriblizlis-pralinést.

Itt a következő édes őrület: az eclair lehet az új macaron

A különleges ízeket megpróbálták a hétköznapi üzleti forgalomban is megtartani, de Stephane Gerphagnon vezető cukrász elmondása szerint a tapasztalat azt mutatja, a vásárlók jobban kedvelik az egyszerűbb ízeket. A francia szakember viszont szeret kísérletezni, elrugaszkodni a megszokottól, ezért próbálkozott már mangós-passiógyümölcsös eclairrel is, amit legnagyobb sajnálatunkra nem tudtunk megkóstolni, pedig az egyik kedvenc kombinációnk.

Itt a következő édes őrület: az eclair lehet az új macaron

Az Á Table! azonban csak úgy maradhat sikeres, ha érzékenyen követi az ügyfélkör igényeit, az ő kedvencük pedig a csokoládés változat. Azért időről időre feltűnik néhány szezonális eclairérdekesség, mint például a legutóbbi hét süteménye, amely gesztenyével és almával idézte fel a legfinomabb novemberi ízeket.

Itt a következő édes őrület: az eclair lehet az új macaron

Ár: csokoládés, kávés – 550-690 forint/darab

 

Az ötcsillagos: a Four Seasons Gresham palota

Az itteni cukrászat kínálatában is évek óta megtalálható az eclair, gyakorlatilag amióta először próbáltuk, függővé váltunk, egyetlen alkalmat sem mulasztunk el a kóstolásra. Azért az élbolyban szorosan ott nyomul zseniális panna cottájuk is, nehéz a választás. Szerencsére a rendkívül bonyolult elkészítésű desszert népszerű a vendégek körében is, így soha nem kell nélkülözni valamilyen változatot. Szűcs Árpád vezető cukrász most épp a mogyorós Paris–Brest-szerű eclair értelmezésébe szerelmes, félelmetes szenvedéllyel képes elmagyarázni, hogyan is épül fel a ropogós és krémes rétegekből álló sütemény.

Itt a következő édes őrület: az eclair az új macaron

Bár a világ egyik legjobb ötcsillagos szállodájaként természetesen nem kerülhetik meg a nemzetközi trendeket és bőszen kísérleteznek is új ízekkel, ugyanolyan hangsúlyt helyeznek a kínálat többi részére is. Nem csak az eclair számít, mint például Christophe Adamnál, aki gyakorlatilag ennek az egy desszertnek köszönheti népszerűségét. Azért volt már itt trópusi gyümölcsös, pisztáciás, erdei gyümölcsös, ez utóbbit legutóbbi desszertpiaci körútunkon teszteltük és nagyon szerettük. Persze ahogy az várható, összességében még mindig a hagyományos kávés a legnépszerűbb, annak ellenére, hogy jelenleg nem szerepel a kínálatban.

Aki megszereti ezt a különleges desszertet, annak feltétlenül javasoljuk, hogy kóstolja meg a Gresham más ízeit is, például a téli szezonra tervezett citrusos változatot. Már csak azért is, mert szerintünk kétségtelen, hogy Szűcs Árpád készíti a legfinomabb eclairt az országban.

Ár: Paris–Brest, kávés – 1000-1100 forint/darab

 

A legnagyobb választék: Le Meridien

A Starwoodhoz tartozó szintén ötcsillagos Le Meridien vezetősége aztán tényleg szorosan követi a legfrissebb irányzatokat, már januárban központilag felkérték szállodáikat, hogy alkossák meg a saját eclairsorozatukat. Persze a felkérés a legkevésbé sem érte váratlanul a legjobb magyar szakemberek közé tartozó Mázas István vezető cukrászt. Az általa elkészített, eredetileg tíz ízből álló, klasszikus és magyar ízeket is felvonultató válogatás hamar népszerű lett a cégcsoporton belül és a vendégek körében is.

Itt a következő édes őrület: az eclair lehet az új macaron

A mostanra nyolc eclairre tisztult szelekcióban mindenki megtalálja kedvenc ízeit: a kávés, pisztáciás, csokoládés, gesztenyés, gyümölcsös mellett barackpálinkás és mákos várja az édesszájúakat. A mi kedvencünk egyértelműen a habos-vaníliás St. Honoré volt, egyébként szerintünk pont a Le Meridien vaníliás macaronja az egyik legjobb az országban, úgyhogy ez az íz nagyon megy a csapatnak.

Itt a következő édes őrület: az eclair lehet az új macaron

Az eclair komoly szereplő a szálloda életében, hiszen legbecsesebb vendégeiket ezzel várják a szobájukban, készítenek különleges változatokat, a focivébére például passiógyümölcsöset, és a vasárnapi brunch során külön eclairsarkot terveznek létrehozni. Ennek ellenére Mázas István úgy gondolja, az eclair nem lesz képes átvenni a macaron helyét, mert nem képes versenyezni az apró, színes és bájos sütemény cukiságával. Mázas szerint inkább párhuzamosan futnak majd egymás mellett, hiszen az eclair komolyságának is megvan a maga rajongótábora. Például mi!

Ár: nyolcféle íz – 770 forint/darab

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top