Gasztro

Csak az olcsó bor kell a magyaroknak

Különösen akkor igaz a cím, ha saját fogyasztásra vásárolunk. Ha ajándékba vesszük az italt, akkor azért jobban kinyitjuk a pénztárcánkat.

Egy borfogyasztási szokásokról szóló friss felmérés szerint a magyarok kétharmadának vannak kedvenc borai, de csak egyharmad vásárol mindig ugyanattól a termelőtől.

A megkérdezettek közel kétharmada nem ismeri az uniós oltalom alatt álló eredet-megjelöléseket, és csak a 8,6 százalékuk mondta azt, hogy teljes mértékben kiigazodik a borvidékek, borrégiók között. A válaszolók 40 százaléka azt sem tudta, hány borvidék van az országban, csak a válaszolók egyötöde volt tisztában vele, hogy a helyes válasz 22.

Amikor spontán kellett ilyen a területeket megnevezi, akkor a legtöbben Tokajt, Egert és Villányt említették, de Badacsony és Szekszárd is bekerült a legismertebbek közé. 

A fizetési hajlandóságot tekintetve a felmérés azt mutatta, hogy az emberek 60 százaléka kevesebb mint 1000 forintot ad ki egy üveg borért. Azok aránya, akiknek ennél egy kicsivel többet, de 2000 forintnál kevesebbet ér egy üveg bor, 28 százalék. A válaszadók tizede ennél is többet hajlandó kiadni egy borért, de 5000 forintnál többet már nem.

Ugyanakkor a fizetési kedv javul, amennyiben nem magának vásárol az illető. A válaszadók 43,2 százaléka 1000-2000 forintot, míg 31,4 százaléka 2001-5000 forintot is költ, ha ajándékba veszi az italt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top