Gasztro

Már kenyeret is vehetünk automatából

Példaértékű kezdeményezéssel állt elő egy bécsi pékség az ételpazarlás megelőzésére.

Hiába igyekszik elkerülni a pazarlást és a túltermelést a bécsi Felzl pékség, mégis a pultban marad a termékek 16 százaléka, ráadásul nagy valószínűséggel a vásárolt kenyér egy része, becslések szerint az egynegyede, szintén szemétbe kerül.

Hogy megelőzzék az ételpazarlást, a pékség vezetői egy kenyérautomatát üzemeltek be az üzlet előtt. A megmaradt pékárukat este 8 és reggel 6 óra között lehet a gépből kedvezményes áron megvásárolni. Így értékesíteni tudják azokat a kenyereket, amiket másnap már nem tudnának eladni, a maradékokból pedig kenyérchipset készítenek – írja a hvg.hu.

A projekt ötletgazdái egy bécsi egyetemmel összefogva további ötleteken dolgoznak, hogyan lehetne minél több ételt megmenteni a kukától. Például arra kérik fogyasztóikat, hogy vezessenek “kenyérnaplót”, így pontosabban fel tudják majd mérni igényeiket, ami segít elkerülni a túlvásárlást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top