Gasztro

Újra lehet majd helyben költött verssel fizetni a pesti belvárosban

Irodalom és kávé – ennél a kettőnél, főleg együtt, nem nagyon tud jobbat elképzelni a magamfajta könyvmoly. Hát még ha különleges sütiket is csipegethetek hozzá. A Centrál Kávéházban mindet megkaphatnám egyszerre, csak bírja a pénztárcám.

A Centrál Kávéház legendás irodalmi helyszín volt régen. A Nyugat és az Újhold szerkesztőségének teret adó hely most megújult, nekiveselkedett, és visszahívja falai közé az irodalmat és a művészetet.

Újra lehet majd helyben költött verssel fizetni a pesti belvárosban

“Centrál, modern Akadémia pezsgett, forrt. A költők törzsasztala rég befogadott” – Szabó Lőrincz

A régi nagy költők idejében, amikor még Ady Endre koptatta a székeket, az volt a szokás a patinás kávéházban, hogy akár versekkel is fizethettek a művészek. A szegény, ám tehetséges költők, írók nem tudnák ma sem megfizetni a kávéház kínálatában szereplő válogatott finomságokat. Gasztronómiai szempontból az ételek bőven megérik az árukat, ám nem kedveznek az irodalmi közeg odaszokásának.

Erre megoldásként újra szeretnék visszahozni azt a régi rendszert, hogy az írók helyben készült műveikkel tudják a kávéjukat kifizetni, ami nagyszerű kezdeményezés, ha sikerül a gyakorlatban megvalósítani. A kérdés ebben maximum az, hogy hogyan tudják azonosítani majd az igazi költőket, és hogyan választják le róluk azokat, akik csak pár sort tudnak hirtelen kínrímbe szedni.

Újra lehet majd helyben költött verssel fizetni a pesti belvárosban

Egy az irodalom iránt mélységesen elkötelezett emberként ültem ott a kávéházban, és valóban elbűvölt az, hogy a falakon a régi nagy költők és írók – többek között Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor – képei sorakoznak, amiket a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár bocsátott a Centrál rendelkezésére. Szemben velem a falon egy nagy Ady Endre-matrica a tükrön, társaságában ehettem a gesztenyés sütit, és bizony ez felemelő érzés.

Újra lehet majd helyben költött verssel fizetni a pesti belvárosban

Mégis, a Centrál inkább az elegánsabb irodalmároknak való, nem az én bakancsos fajtámnak, akik inkább a zegzugos, nyitott könyvespolcos helyeket keresik, ahol a zsivajban ülhetnek az olvasmányukkal háborítatlanul. Szép lett a felújítás után, de a magamfajta kényelmetlenül érzi magát egy ilyen helyen, hiába irodalmi. Nem tudtam magam odaképzelni az egyik asztalhoz, hogy szétpakoljam a jegyzeteimet és az éppen szerkesztett könyvet, hogy ott dolgozzak, jó kávék társaságában, márpedig ez lenne az irodalmi kávéház lényege számomra. Mindettől függetlenül gyönyörű a hely és dicséretes, hogy fel szeretnék pezsdíteni az itthoni irodalmi életet, és drukkolok, hogy minél többen elmenjenek a programjaikra.

Minőségi szórakozás a családnak

A szent cél, hogy felpezsdítsék az irodalmi életet estekkel, koncertekkel, családi programokkal a kávéházban. Októbertől például gyerekprogramokkal várják a közönséget, minden hónap első vasárnapján matiné-előadások, közös játék, közös mese, diavetítés, lesz itt minden, ami minőségi szórakozás a családnak, az esős, “hova menjünk hétvégén?”-időszakban. Emellett az irodalmi vonal erősítésére törekednek:

  • Október 10. – Lackfi János, Három a magyar igazság című új kötetének bemutatója
  • Október 16. – rendhagyó irodalomóra Oscar Wilde főszereplésével, 160. születésnapja alkalmából
  • Október 18. – az olvasás éjszakája rendezvényre készülnek
  • Október 21. – Szabó Lőrinc-emlékest
  • November 5. – Weöres Sándor-emlékest
  • November 21. – Kosztolányi Dezső-emlékest

A Centrál Szalon című tematikus esteken pedig az egykori híres törzsvendégek emlékét idézik majd meg, olyan nevekkel találkozhatunk majd, mint Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top