Gasztro

Caffé latte vagy latte macchiato? Melyiket is kérjük, ha egy jó tejes kávét innánk?

Nagy örömömre a kávénak is van világnapja, így szeptember 29-től nekivágok, és végigkóstolom újra a kedvenc kávézóim kínálatát.

A kávéhelyzet nem romlik. Legalábbis a mi mikroszintünkön éppen, hogy inkább fejlődni látszik. Minden évben megkongatják a harangot, azzal riogatva minket, hogy kifogy a világ a kávéból, túl drága lett a kávé, valami baj van gazdaságilag, közben kevés kávé terem, és nő a kereslet. Mi viszont itt azt tapasztaljuk, hogy egyre jobb kávékat kapunk, egyre jobb kávézók nyílnak, és kávéforradalom zajlik épp, ami egyet jelent a kézműves sör után a kézműves kávé eljövetelével. (Bár sosem értettem, mitől kézműves manapság minden – de ez mellékszál.)

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Budapesten egy rövid körbetekintéssel remek helyeket találni, érdemes felkutatni az eldugottabb, kis kávézókat a népszerű, multinak számító nagyok helyett. Nemcsak a kávé finomabb ezekben, hanem a környezet is sokkal felemelőbb és kedvesebb. Teljesen szubjektíven ajánlok három szépséges kis zugot, amik az én szívem csücskében vannak. A hangulatuk verhetetlen, öröm ott üldögélni egy kávé mellett, könyvet olvasgatva vagy épp a gyerekeimmel eljátszani forró csokik társaságában egy órácskát.

Gomb kávézó

A kilencedik kerületben, a Ferenc téren található. Aprócska, ám annál több mindent rejt magában. Szerencsémre a barátnőm közel lakik hozzá, így megismerhettem a bájos tulajokat, mehettem oda gyerekekkel, kutyával, az egész helyet az elfogadás és a barátságos fogadtatás jellemzi. A dekoráció egyértelműen azoknak a kedvencévé válik majd, akik a horgolás, kézművesség iránt elkötelezettek. Családoknak kifejezetten ajánlott, helyben lévő társasjátékokkal, különleges süteményekkel és a világ legjobb kolbászos szendvicsével varázsolhatjuk el a gyerekeinket.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Rengeteg RomKafé

Szintén kilencedik kerület, úgy tűnik arrafelé burjánzanak a különleges helyek. Vintage berendezés, őrült sok mackóval és legalább 150 fajta forrócsokival. Gyerekeknek Kánaán, apának pedig a kávézó fölötti kézműves söröző miatt lesz kedvenc. Anya meg annak örül, hogy nyugodtan megihat végre egy jó tejeskávét.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Szendzso

Második kerület, Margit híd budai hídfőnél találjuk ezt a picike tündéri helyet, ami – talán nem meglepő – maximálisan gyerekbarát. Külön játszósarok van a gyerekeknek, ahol rendszeresen látok is babás anyukákat kávézni, míg a kis lurkók elvannak békében a játékokkal. A kávékon túl még élő gitárzene és remek mangalicatál is várja az ide betérőket.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Milyet hozhatok?

Ha végre megtaláltuk a számunkra legkedvesebb helyet, akkor már csak ki kell választanunk, milyen kávét szeretnénk inni. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, hiszen könnyen elveszhetünk az elnevezések között, és még a végén olyan kávé kerül elénk, amit kicsit sem szeretnénk meginni. Egészen idáig. Most tisztázzuk, melyik milyen kávét jelent eredetileg.

Eszpresszó

Erős, fekete, rövid kávé, amit egy hajtásra felhörpintünk, és kipattan tőle a szemünk. A legjobb vele kezdeni a reggelt, felér egy jó hátba veréssel: húzd ki magad, irány a munka, nincs idő a lazsálásra. Az olaszok pokolian jókat csinálnak, Pesten érdemes Giovannihoz betérni érte például.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Lungo

Azaz hosszú kávé, ami nem jelent egyet azzal, ha a presszódat felöntöd egy kis vízzel. Nem azért hosszú, mert több vízzel van felengedve, hanem azért, mert több ideig főzik le. Gyengébb kávé, pont ezért kedveltebb is, mert nem ver fejbe, és nem dobogtatja meg úgy kicsi szívünket.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Caffé latte

Az a fajta tejeskávé, aminek az alapja a presszó kávé, amit felengednek gőzölt tejjel, egyharmad–kétharmad arányban. A tejhab a tetején nagy kedvenc, olyannyira megihleti az embereket, hogy konkrétan egy művészeti ágazat, a latte art is kialakult körülötte, ahol a tejhabba rajzolt szépséges formákkal játszanak.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Café au lait

Vigyázat: tejeskávé, de a francia fajta. Ha tejesebben szereted, akkor ez nem a te kávéd, ugyanis abban tér el az olasz caffé lattétól, hogy pont ugyanannyi tej van benne, mint kávé.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Caffe macchiato

Majdnem eszpresszó, csak egy csepp habosított tejjel. A “macchiato”, azaz jelölés szó is erre utal, hogy épp csak megjelölik tejhabbal a presszó tetejét.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Cappuccino

Szegény cappuccino, szerintem már minden formában láttam le- és elírva a nevét a kávézókban. Ahogy írásában, úgy elkészítésében is találkozhatunk számtalan variációval, általában közük nincs az eredeti cappuccinóhoz, amiben ugyanannyi kávé van, mint tej, és egy kis tejhab ül a tetején. Annyiban más csak, mint a café au lait, hogy annak nincs tejhab dísze. Ez így egész máshogy hangzik, mint amit fel szoktak szolgálni cappuccinóként, tejszínhabbal, fahéjjal megszórva, sok tejjel.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Americano

Ahogy a neve is mutatja, az amerikaiak kedvence: nincs benne tej, és ez az a hosszú kávé, amiben a presszót felöntik forró vízzel. Jó erős feketét lefőznek, ehhez kétszer annyi vizet öntenek, és már kész is az americano.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Ír kávé

Férfias kávé, az egyszer biztos, és ne nagyon igyuk munka előtt, reggelente, mert lehet, hogy nem díjazzák majd a munkahelyünkön a minket körüllengő alkoholgőzt. 50 ml ír whiskey-vel és sűrű tejszínnel keverik össze a két deci presszót, amit így inkább koktélként kezeljünk, mint frissítő italként. Alapból hab formában nincsen a tejszín a kávén, de mostanában már ez is egyre elterjedtebb, így érdemes rákérdezni az adott kávézóban a szokásokra, mielőtt ilyet kérnénk magunknak.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Jeges kávé

A cappuccino nagy barátja, legalábbis abból a szempontból biztos, hogy senki sem tudja, hogyan is készül ez eredetileg. Nos, köze sincs az alapreceptnek a ma ismert jeges kávéhoz, nincs fagyi, tejszínhab és sok tej sem benne, bármilyen fájdalmas is ezt tudomásul venni. Eleve nem forrón, hanem hidegen főzik hozzá a kávét, ezzel azonos mennyiségű sűrített cukros tejet tesznek hozzá, majd jégkockákat dobnak bele. Ilyen eredeti jeges kávéval szerintem még nem is sikerült találkoznom kávéházi kalandozásaim során.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Bécsi kávé

Valószínűleg a cappuccino körüli képzavar a bécsi kávé és a tejeskávé keresztezéséből keletkezett. Ennek ugyanis van tejszínhab a tetején, cserébe viszont nincs a presszó kávéban egy csepp tej sem. A csokireszelék is a bécsi kávén csücsülő tejszínhab tetejére való.

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz
A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Latte macchiato

Hányszor összekevertem már a caffé lattéval! De azért sosem bántam meg, mert tejesebb, mint a latte. Négyszer annyi habosított tej a pohárban, erre rá egy eszpresszó és tejhab a tetejére. Egyértelműen a tejeskávé-rajongók kedvence. 

A kávét szeretni nem kell félnetek jó lesz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top