Gasztro

Egy sós, egy édes: tízóraik chips helyett

Biztosan sok szülőben felmerül ez a kérdés. A szalámis szendvics már unalmas, de mégsem szeretnénk, ha gyermekünk az iskolai büfében chipsre és csokira költené a zsebpénzét. Akkor mégis mit adjunk neki?

Rakhatunk például a csomagjába különféle magvakat, sajtokat, jó, ha mindig visz magával valamilyen szezonális gyümölcsöt, innivalót és ha időnk engedi, készíthetünk neki házilag is egy-két finomságot. Most egy sós és egy édes receptet hoztunk, melyek garantáltan jól fognak esni két tanóra között.

Tortillatekercs, a szendvicspótlék

Hozzávalók kb. 10 db tekercshez:
2-3 db tortillalap
5 dkg zöldfűszeres krémsajt
10 dkg csirkemellsonka
8-10 dkg gouda sajt – szeletelve
néhány levél jégsaláta

A tortillalapokat mikrohullámú sütőben vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, megkenjük a zöldfűszeres krémsajttal, ráterítjük a salátaleveleket, a sonka- és sajtszeleteket úgy, hogy teljesen beterítsék a tortillalapot. Ha minden rajta van, szorosan feltekerjük a tortillát, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk és szorosan egymás mellé rakjuk őket a tízórais dobozban, vagy fogpiszkálót szúrunk az egyes darabokra, hogy ne essenek szét szállítás közben sem.

Egy sós, egy édes: tízóraik chips helyett

Narancsos zabkeksz

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
30 dkg zabpehely
30 dkg búzaliszt
10 dkg kókuszreszelék
1 tk. szódabikarbóna
15 dkg cukor
20 dkg vaj
kb. 30-35 ml víz
5-6 ek. kandírozott narancshéj

A vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet és a felaprított kandírozott narancshéjat, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd tenyérrel enyhén kilapítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

Egy sós, egy édes: tízóraik chips helyett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top