Gasztro

Mit főzzek ma ebédre? Svéd különlegességet!

Van élet a svéd konyhában a húsgolyón túl, bár elhisszük, hogy nehéz elképzelni. Ma ebédre egy remek svéd étellel próbálkozunk, ami távolról sem tartalmaz egyetlen húsgolyót sem.

Kålpudding, avagy kelkáposztafelfújt vörösáfonya- és almaszósszal

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 mk. őrölt bors
  • 400 g marhacomb (másfajta marhahús is jó)
  • 1 dl rizs
  • 10 g (olvasztott) margarin
  • 1 db (kb. 300 g) kelkáposzta
  • sonkahagyma

Vörösáfonya- és almaszósz:

  • fél citrom leve
  • 1 alma
  • 3 ek. porcukor
  • 3 dl (mélyhűtött) vörös áfonya

Elkészítése:

A puding itt nem a magyar édes pudingot jelenti, hanem az angolszász nyelvben használt felfújtat.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A tejben főzzük meg a rizst úgy, hogy kicsit hígítjuk vízzel, hogy ne égjen le. A húst kikeverjük a sóval, a borssal és a tojással. A leveleire szedett kelkáposztát forrásban lévő vízben két-három percet főzzük. A kockára vágott hagymát alacsony hőfokon karamellizáljuk.

Egy kivajazott jénait béleljünk ki a káposztalevelek felével, erre terítsük rá a karamelizállt hagymával és a rizzsel elkevert húsmasszát, majd takarjuk be a megmaradt kelkáposztalevelekkel. Alufóliával letakarva fél óra alatt készre sül. A pudinghoz kínált szószhoz a nem túl vékonyra szeletelt almát meglocsoljuk a citrommal, hozzáadjuk a cukrot és a vörös áfonyát. Pár perc alatt összerottyantjuk.

Mit főzzek ma ebédre? Svéd különlegességet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top