Gasztro

Gyilkos galócát árultak egy piacon

A miskolci Búza téri piacon futott bele egy vásárló a veszélyes növénybe.

Eszébe se jutott, hogy ellenőrizze, van-e gombavizsgálói papírja az árusnak, annyira megörült a vevő a ritka gombának – írja a boon.hu.

“A párommal mi is szoktunk gombászni, de csak olyan gombát szedünk, amelyiket jól ismerünk. Császárgombát (császárgalócát) ugyan már ettünk, nagyon finom, de még sosem találtunk, csak azon az augusztusi pénteki napon, akkor is a piacon. (…) Úgy megörültünk neki, nyomban megvettük” – osztotta meg sztoriját a lappal a Miskolci Egyetem docense. A feleségének azonban tisztítás közben feltűnt, hogy az egyik fiatal gomba felvágva belülről is fehér. Elvitték a gombavizsgálóba, ahol a szakember 3 méterről, már a zacskón át felismerte benne a gyilkos galócát. “Megtudtuk, hogy a piacon miért ritkaság a császárgomba: mert védett. Meglehet, aki szedte, tudta, azért is nem vizsgáltatta be. Fájó szívvel kidobtuk az összes gombát. Azóta is figyelem, hátha meglátom azt a nőt, akitől a halálos gombát vettük, de hiába” – tette hozzá a férfi, aki szerencsésen megúszta a kalandot.

A védett gomba eszmei értéke amúgy 5 ezer forint. A boon.hu úgy tudja, a Búza téri piacon ugyan egy hónapja szigorítottak, de ideig-óráig olyan is befurakodhat a helypénzt kifizetett, név szerint feljegyzett árusok közé, aki nem fizetett, s nem vizsgáltatta be a gombáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top