Gasztro

Itt a szilvaszezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek. Nem, vérborzalomról szó sincs, nyálcsorgatásról annál inkább. Eljött a szilvaszezon, így annak az ideje is, hogy körülnézzünk a receptek között, mi minden ínycsiklandó finomság készülhet ebből a remek gyümölcsből. A Caféblog gasztrobloggereit kértük meg, hogy küldjék el a kedvenceiket, és a segítségükkel tágítsuk elménk határait, és lépjünk túl a szilvás gombócon.

1. Jó, elsőként vegyük csak a legalapabb alapot, amit szilvával szeretünk kezdeni: a szilvás gombóc kis hazánkban megkerülhetetlen étel, blog is viseli a nevét, ahol természetesen a recept is szerepel. Gyerekkorunkban ráneveltek minket, most pedig mi tesszük ezt a saját gyerekeinkkel minden augusztusban.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

 2. Amikor a brownie bármivel találkozik, abból csak jó sülhet ki. Így történik ez a szilvával is, csupa csokis és gyümölcsös is egyszerre, igazi ínyencség Dinától.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

3. A lepények, művésznevükön crostaták, örökzöldek, ha gyümölcsről van szó. Végtelenül egyszerűek, főleg ha kész leveles tésztából készítjük őket, mint Morvai Linda a Konyhalál blogon. Nem nagyon foghatunk mellé, ha szerzünk pár remek receptet, például ezt a szilvás-fahéjas lepényhez Hahópihétől, és sorra kipróbáljuk szilvával mindet. 

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

4. Kíváncsi lennék arra a helyzetre, amikor az én férjem kiáltana szilvás cobblerért, szerintem ha mondanám neki, hogy épp azt eszi, akkor is csak nézne rám, hogy milyen nyelven beszélek. Ennél már csak a crumble misztikusabb édesség számomra, de ha valaki azt mondja, hogy pite és morzsasüti, akkor máris a homlokomra csapok. Mindkettő sütiben az a szuper, hogy nem kell hozzá semmiféle különleges szakácstudomány, és bármilyen gyümölccsel elkészíthetők. A crumble-t Maimoni, a cobblert Zsuzsi mutatja.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

5. Hogy ne csak süssünk, hanem hűsöljünk is, ha már nyár van, nézzük a szilvás sorbet– és fagylaltfelhozatalt. Ami pedig még inkább felkeltette az érdeklődésemet, az a lentebb látható szilvafagyis keksz szendvics, amit szerintem félig csukott szemmel is bárki elkészíthet könnyedén.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

6. A hűsítőknél maradva, készíthetünk szilvából is mojitot vagy sangriát akár, de sima limonádéba is pakoljunk nagy bátorsággal szilvahegyeket. 

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

7. Izgalmas és nem nagy ördöngösség grillezni nemcsak a barackot, de a szilvát is, egyrészt olyan jól néz ki, hogy már csak gyönyörködni is megéri benne. Másrészt pedig fagylalttal vagy mandulás, vaníliás mascarponekrémmel fenséges desszert lehet belőle.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

8. Pár különleges nevű desszertbe is belefuthatunk, ha szilvás finomságra készülünk. Ilyen a galette, pierogi és a tarte tatin például. Szerencsére mindnek van magyar megfelelője, bár már beépültek a köztudatba eredeti nevükön is. A tarte tatin fordított gyümölcstortát jelent, a pierogi tulajdonképpen olyan, mint a barátfüle, a galette pedig a francia pite álneve.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

9. Még csak édeseket elemeztünk, pedig van azért bőven sós lehetőség is a szilvában. Az egyik alap a baconba tekert szilvás csirkemell, talán nem kell bemutatni senkinek. A csirke azonban többet is tud a szilvával együttműködésben: serpenyőben összesütve vagy salátában tálalva is pompás nyáresti étel lehet belőle, ahogy a Salátagyár készíti.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

10. Amit pedig végső soron mindenképp el kell követnünk a szilvával, főleg ha 30 kilónyi áll rendelkezésünkre, hogy befőzzük nagy erőkkel. Lekvár – van belőle sütőben készült verzió is –, csatni vagy akár kompót is lehet belőle, hogy télen se kelljen nélkülöznünk a szilva karakteres ízét.

Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!
Itt a szilva szezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top