Gasztro

Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?

Határozottan betört az életünkbe a levendula. Nem emlékszem, hogy régen ennyire mindent elborított volna a levendulavirág a betakarítások idején, de tény, hogy most ezerféle felhasználási módja jön szembe a neten.

Olyan ez nekem, mint amikor egyszer csak felfedeztük, hogy van medvehagyma. Hézagos emlékeim szerint az sem egy egyértelmű, kézenfekvő fűszernövény volt, ennyire legalábbis biztos nem, mint az utóbbi években. Mára azonban beépült a köztudatba, amikor szezonja van, akkor minden, de minden medvehagymával készül.

Így jártunk most a levendulával is, úgy tűnik. Szappanként, szörpként, édességben, párnában, díszként, és ki tudja még, hányféle módon találkozhatunk vele az utóbbi hetekben. Már persze nagyanyáink is ismerték és használták, tudjuk, hogy nyugtató hatása van, szeretjük az illatát, de most hirtelen lett ennyire népszerű. Egy sor remek felhasználási módot mi is gyűjtöttünk. Ez a szirup például azért nagyszerű, mert utána sokféle levendulás édességhez felhasználhatjuk

Levendulaszirup

Hozzávalók: 

  • 85 dkg cukor 
  • 1,6 l víz 
  • 2 db citrom leve
  • 60 g levendula

Főzzünk szirupot a cukorból és a vízből. Amikor kihűlt, tegyük bele a megmosott levendulavirágokat és facsarjuk bele a citromok levét. Hagyjuk összeérni egy éjszakán át, majd másnap szűrjük le. Forraljuk fel és töltsük üvegekbe. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?
 
Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?
 
Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?

Fehér csokis, levendulás krémsajtos szelet 

Hozzávalók:

  • 80 g (olvasztott) vaj 
  • 1 evőkanál kakaópor 
  • 25 dkg darált keksz 

Krém: 

  • 2 evőkanál cukor 
  • 1 evőkanál víz 
  • 100 g fehér csokoládé
  • 1 evőkanál zselatinfix
  • 250 g mascarpone
  • 1 bögre szeder
  • 150 g édesített cukrászhab
  • 4 evőkanál levendulaszirup

A margarint olvasszuk fel és keverjük össze a kekszmorzsával és a kakaóporral. Béleljük ki vele egy hosszúkás sütőforma alját! Verjük fel kemény habbá a tejszínt, közben adjuk hozzá az instant zselatint. Keverjük össze a mascarponéval, és felezzük el a krémet. Az egyik adagba keverjük bele a vízgőz felett felolvasztott fehér csokoládét, ha szükséges, édesíthetjük még plusz 1-2 kanál porcukorral. A másikba keverjük bele a levendulás szederpürét.

A szederpüréhez vegyünk egy bögre megmosott gyümölcsöt, és egy evőkanál vízzel, két evőkanál cukorral főzzük lekvár sűrűségűre. Ezután öntsük át egy teaszűrőn, hogy a magok fennakadjanak. Az átszűrt pépet ízesítsük levendulasziruppal (ennek hiányában levendulás porcukorral) és keverjük össze a másik adag krémsajtos habbal. A kekszalapra kanalazzuk a levendulás szederkrémet, majd a fehér csokis krémet. Tálalás előtt több órára pihentessük a hűtőben.

Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?
 

Levendulapárna

Nem feltétlenül aludni kell rajta, de tény, hogy nyugtató hatása miatt segíti az elalvást, könnyebb álmunk lehet tőle. Gyerekeknek is jó alvótárs, szeretik az illatát, és talán hamarabb elalszanak a segítségével. Ráadásul még molyosak sem leszünk tőle. Egy egyszerű textilzsebkendő kell csupán a művelethez. A sarkait középre hajtjuk, levasaljuk, így egy borítékhoz hasonló alkotást kapunk. A belső széleket néhány öltéssel összevarrjuk, megtöltjük levendulavirággal és a hajtókát is rávarrjuk. Máris mehet a hálóba.

Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?
 
 
Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?

Levendulás szappan

A folyékony szappanos verziót készítsük inkább, sokkal egyszerűbb, és ha csak az illata miatt szeretnénk levendulával készíteni, akkor nem kell saját magunknak főzni a szappant. Vegyük a maradék normális szappanjainkat, és reszeljük le sajtreszelőn őket egy bögrébe. A bögre mérete mindegy, ez lesz utána a mércénk. Tegyük egy lábosba, öntsünk hozzá 10 bögrényi vizet és egy evőkanál glicerint, majd gyújtsunk alá. Ne forraljuk, csak melegítsük, amíg el nem olvad az utolsó szappanforgács is a vízben. Ezután tegyünk bele három-négy evőkanálnyi szárított levendulát és melegítsük össze a keverékkel, hogy kioldódjon az illata. Jó hozzá a levendulás illóolaj is, ne sajnáljuk belőle. Hagyjuk kihűlni teljesen, és öntsük a kedvenc adagolónkba.

Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?

+5 tipp:

 
1. Kár lenne megállni ennyinél, mivel vannak még ötleteink. Ha például megszomjazol, ajánljuk a rózsaszín levendulaszörpöt, tavaly nyáron ezt szürcsöltük:
 
Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?
2. Ha télire tennénk el a levendula aromáját, fontoljuk meg a levendulás mézet. Az anyósomnál így készül: vegyünk egy üveg akácmézet, használjunk el belőle 2-3 evőkanállal, majd töltsük tele az üveget nyakig morzsolt levendulavirággal (jobb a száraz, ha biztosra akarunk menni a baktériumokkal). Zárjuk le, fordítsuk meg, és hagyjuk állni 3 héten keresztül, közben naponta forgassuk. Mielőtt leszűrjük, melegítsünk vizet egy lábosban, és engedjük bele a mézes üvegeket, hogy felmelegedjen és folyékonyabbá váljon a méz. Ha minden apró virágot szeretnénk kiszűrni, akkor a legsűrűbb gézt használjuk. A ragacsos virágszirmokat is eltehetjük külön üvegbe, és főzhetünk teát belőle. A mézben erősen érződik majd a levendula íze, ha aztán teába keverjük, de mehet limonádéba, gyümölcsökre, sütikre, kalácsra, salátaöntetekbe is.
 
Mihez kezdj a tengernyi levenduláddal?
4. Ezt a levendulás sütit még nem próbáltuk, de ez nem maradhat ennyiben. A receptjét itt találod meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top