Gasztro

Így csinálhatsz mennyei krémet mandulából és kókuszból

A mandulavaj és a kókuszvaj a nevük hangzása alapján mesebeli luxuscikknek tűnnek, mint amit Kleopátra kent magára a kecsketejes fürdők után, de nem kell uralkodónőnek lennünk, hogy ilyesmivel éljünk. Ha akad egy jó aprítógépünk, minden reggel ehetjük a házi mandulakrémet keksszel, a kesudiókrémet kenyérrel, a kókuszkrémet müzlivel, aztán hétvégén palacsintával.

Jól hangzik, de mire kenjem?

A kókuszból, mandulából és kesudióból készített krémek remek alapanyagok egy energiadús reggelihez vagy egészséges nasik elkészítéséhez.  El tudod képzelni, milyen lehet a mandulavaj brownie-ba keverve, vagy a kókuszkrém egy jó kis házi indiai currymártásban? Egy ilyen krémmel felturbózhatunk bármilyen kekszet, zabkását, és pirítósra kenve, lekvárral sem utolsó az íze. Ha a natúr változat már unalmassá válna, kerülhet bele egy kis méz vagy juharszirup, fahéj, esetleg kakaópor.

Hogyan készítsünk olajos magvakból krémet?

Ezeket a házi krémeket nem ördöngösség elkészíteni, kell hozzá egy aprítógép vagy egy jó robotgép, és legalább 20 deka a magvakból. Ezt beleöntjük a robotgép tartályába, és elindítjuk a gépet. Két-három percenként megállunk, nehogy túlforrósodjon a motor, a tálka pereméről lekaparjuk a krémet, és jöhet a következő menet. Ismét szünet, majd folytatódhat az aprító munkája. Így haladjunk tovább nagyjából 15-20 percen át. Közben a krémalap is különböző fázisokon megy keresztül, mire a legvégén szétesik lágy krémmé.

Miért jó ez nekünk?

Az olajos magvak rendszeres fogyasztása kedvezően hat a szív egészségére, véd az infarktus ellen, és csökkenti a koleszterinszintet. A legtöbb dióféle nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, és erőteljes antioxidáns, amiért ajánlott lenne minden nap fogyasztani belőlük egy keveset.

Kesudióvaj

Ha kismama vagy, ideális tejserkentő forrás lehet a kesudió. Arab országokban régóta ajánlják szoptatós anyukáknak, mert nemcsak az anyatej mennyiségét, hanem annak minőségét is kedvezően befolyásolja. A vegán táplálkozásban és a nyers ételen lévőknek is fontos alapanyag a kesudiókrém, mert a vitamintartalmán túl remek sűrítő anyag, és sok édességben, ételben a krémsajtot helyettesíti.

Hozzávalók:
• 25 dkg kesudió

1. Forrósítsunk fel egy száraz serpenyőt és pirítsuk meg rajta a kesudiót.
2. Amikor kihűlt, tegyük az aprítóba és kezdjük el krémesíteni.
3. Mindig csak rövid ideig őröljük, többször álljunk meg, nehogy a gép túlmelegedjen.
4. Nagyjából 20 perc alatt krémes állagú lesz, de először morzsás, később tömbös massza, legvégül krémes.

Így csinálhatsz mennyei krémet mandulából és kókuszból


Kókuszvaj

A kókuszdió is rendelkezik a diófélék számos jótékony tulajdonságával, ezt a paleósok tudják jól!  Nem véletlen, hogy legtöbb receptjükben kókuszlisztet, kókuszolajat, kókusztejet használnak. A kókuszolaj gazdagon tartalmaz zsírsavakat, magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is. Laurinsav-tartalmának köszönhetően immunrendszer-erősítő, a diétázók étrendjébe is beleillik.

Hozzávalók:
• 200 g kókuszreszelék
• 1 evőkanál kókuszolaj (elhagyható)

1. Tegyük a kókuszreszeléket az aprítóba, és kezdjük el krémesíteni.
2. Mindig csak rövid ideig működtessük az aprítót, többször álljunk meg, nehogy a gép túlmelegedjen.
3. Nagyjából 20 perc alatt összeáll krémmé. Tehetünk bele egy kanál kókuszolajat is, ez gyorsítja a krémesedést, de ha hűtőben tároljuk, keményebb állagú lesz. Ez esetben fogyasztás előtt egy félórával ki kell venni a hűtőből.

Így csinálhatsz mennyei krémet mandulából és kókuszból

Mandulavaj

Ez az a krém, amit akár a bőrünkre is kenhetnénk, persze nem teljesen ebben a formájában. Szintén fontos kiegészítő tápanyagforrása a vegán étrendnek. Gazdag rostokban, ásványi sókban, nagyon jó E-vitamin-forrás, így megóvja a sejtfalakat. Kisgyermekek kedvenc nasija lehet.

Hozzávalók:
• 20 dkg hántolt vagy hántolatlan mandula
• 1 kiskanál olíva- vagy mogyoróolaj (elhagyható)

1. Forrósítsunk fel egy száraz serpenyőt, és pirítsuk meg rajta a mandulát.
2. Amikor kihűlt, tegyük az aprítóba, és kezdjük el krémesíteni.
3. Mindig csak rövid ideig működtessük az aprítót, többször álljunk meg, nehogy a gép túlmelegedjen.
4. Nagyjából 20 perc alatt összeáll krémmé. Tehetünk bele egy kanál mogyoróolajat is, gyorsítja a krémesedés folyamatát.

Így csinálhatsz mennyei krémet mandulából és kókuszból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top