Gasztro

Alapkonyha: Pakold tele a kamrádat!

Dunsztod sincs, mit vásárolj, ha kezdő háziasszonyként a kezeid közé kapsz egy konyhát? Miből főzz, mit főzz, mit tarts otthon mindenképp? Az Alapkonyha második részében ebben segítünk.

Már megvan, mivel szereljük fel a konyhát, jöhet az, hogy mit tegyünk az edényeinkbe. Bár kisebb szerkesztőségi vita alakult ki arról, mi legyen a sorozatunk következő része, egyikünk a fűszerek mellett tette le a voksát, másikunk pedig amellett érvelt, hogy mielőtt fűszereznénk, be is kell vásárolnunk. Ez utóbbi teória győzött, így most a második részben azt taglaljuk, milyen élelmiszereket szerezz be ahhoz, hogy jókat főzhess anélkül, hogy a fele cuccot ki kellene dobnod a hűtődből.

Szigorúan lista alapján!

Gyakori hiba gyakorló háziasszonyoknál is, hogy impulzusvásárlunk és mindenfélét megveszünk, lehetőleg nagy mennyiségben – most épp akciós –, aztán úgy érezzük, jól jártunk. A feketeleves akkor jön, amikor a beszerzett hozzávalók ránk rohadnak, és hűtőt takarítunk egy hét múlva, dobálva ki a jobbnál jobb falatokat.

Érdemes tudatosan vásárolni, átgondoltan, mindenképpen listával. A bátyám után híresült el a családban a mondás, hogy “nincs felírva a listára”. Ezzel rázta volna le a feleségét, aki rátelefonált nagybevásárlás közben, hogy “jajj, még egy konzerv vörös babot vegyél”. Ez a röpke válaszmondat annyit jelent, hogy amit nem írunk fel, az nincs is a boltban számunkra, kívül esik még a perifériás látásunkon is.

Lekvár és savanyúság mindig legyen

Számtalan szempont alapján állíthatjuk össze a bevásárlólistát: hány emberre kell főznünk, milyen gyakran, milyen korúak, kinek mi a kedvence, akarunk-e egyáltalán kedvenceket főzni nekik. Ami tuti tanács, amit az életre, a világmindenségre meg mindenre kaptam apukámtól: lekvár és savanyúság legyen otthon, minden más csak hab a tortán.

Ennél azért egy kicsivel részletesebben gondoltam kifejteni a témát, bár kétségtelen, hogy az apai tanács erősen megszívlelendő.

Szárazáru, konzervek, be a szekrénybe velük:

Megnézem
Összes kép (1)

A hűtő tartalma

Megnézem
Összes kép (1)

Fagyaszd le!

Megnézem
Összes kép (1)

A lista teljesen szubjektív, maximum sorvezető, saját magamból indultam ki, hogy mi van az én kamrámban – ami egy kis szekrényke –, ettől mindenki a saját ízlése szerint tér el. Azt kell átgondolni csak, hogy nagyrészt miből áll egy-egy étkezésünk. Nálam például nem állnak hegyekben a húsok, mert heti egyszer eszünk húsos ételt. Vagy itt a köles és kuszkusz alapfelszerelés, ahogy a mák vagy a dió is, de nyilván, aki nem annyira a reformkonyha őrültje, az nem fog bevásárolni kókuszolajból.

A teljes listát beszerezni hirtelen egy kisebb vagyon lenne, így ha tényleg teljesen üres az a konyha és hűtő, akkor gondolkodjunk inkább egy nappal előre és fokozatosan szerezzük be az alaptermékeket, ezek úgyis felgyűlnek majd a kamránkban. Utána csak győzzük rendben tartani és szortírozni őket! A következő részekben segítünk a fűszerekben és abban, hogy a fent felsorolt alapanyagokból mit lehet főzni, finomat, laktatót és egészségeset.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top