Gasztro

Alapkonyha: Főzni ezek nélkül márpedig nem lehet

A főzés nem ördöngösség, de hogyan kezdj hozzá? Kedv az van, már csak a recepteket kellene megfejteni, hogy mit mivel és miben főzz meg. Segítünk, hogy feltaláld magad a konyhában!

Induló sorozatunkban megismertetjük veled a konyhai alapcuccokat az edényektől kezdve a fűszereken át a kamra rejtelmeiig. Remek szakácskönyveid már biztos vannak, amikben épp csak az alapinfomációkat nem találod. Azt írja, hogy készíts rántást vagy habard be, de azt már nem, hogy hogyan. Pontosan úgy határozza meg, hogy “tégy hozzá annyi vizet, amennyit felvesz”, de efölött felhúzott szemöldökkel állsz, hogy ez most mit jelent. Pedig pont az alapok nélkül nehéz lesz nekiugrani a konyhatündérkedésnek.

Azzal kell kezdenünk, hogy mi mindent kell tartalmazzon minimum egy jól felszerelt konyha. A legalapabb felszereléshez is kell persze egy jó konyhabútor, de ez egy másik cikk témája lesz, amiben kikérdezzük majd egyik lakberendezős bloggerünket a témáról, hogy segítsen megtervezni a tökéletes konyhát. Ha csak a lakber újságokat nézegetjük, akkor odáig még eljutunk, hogy legyen piros, mint a körmünkön a lakk, de hogy mégis milyen fiókok és polcok legyenek benne, az már misztikus kérdéskör.

Az alapfelszereléshez segítségül hívtuk gasztrobloggerünket, Csak a Puffint, hogy válogassa nekünk össze azokat az eszközöket, amelyekre a receptek, szakácskönyvek is hivatkoznak mindig és amelyek nélkül nem nagyon lehet főzni.

Az utóbbi mondat talán túlzásnak tűnik, pedig nem az. Ha már próbáltál kinyitni egy konzervet kenőkéssel, mert nem volt konzervnyitód, vagy palacsintát sütni kislábasban, palacsintasütő híján, akkor tudod milyen fontos a megfelelő felkészülés a főzésnél. Mennyivel könnyebb az élet, ha csak egy kéznyújtásra van tőled a nagykés és nem a falról leakasztott dekorbaltával próbálod felszabdalni a csirkét!

Az előbbiek megtörtént eseményeken alapulnak. Kezdő háziasszony koromban ehhez hasonló bénázásokat adtam elő friss konyhámban, melyben volt egy anyukámtól hozott lábas és két kenőkés. A férj részéről pedig három műanyag tál és egy étkészlet. Én a saját káromon tapasztaltam meg, hogy mit kell a konyhámban tartanom ahhoz, hogy örömteli és kényelmes legyen a főzés bár kétségtelenül igen vidámak a tapasztalatok, így utólag. Neked azonban nem kell ezeken feltétlenül átesned. Bár konzervnyitóm a mai napig nincs, mert mindig eltöröm, ha veszek egyet, ahogy a turmixgépet is folyton leégetem, azért nagyjából az alábbi felszereléseket használom naponta a főzéshez.

Képgalériákba is összeszedtük neked csoportosítva a szükséges eszközöket, alatta pedig megtalálhatod a listát, hogy ne kelljen tippelgetned, ez a serpenyő vajon hány centi átmérőjű itt a képen.

Edények

Megnézem
Összes kép (1)

 ●   lábas: 3 méret – 1 l, 3 l, 5 l
●    1 nagy fazék
●    serpenyők: 2 méret és 1 magasabb falú, fedővel
●    palacsintasütő
●    tepsik: sütő tepsije és 1 kisebb
●    jénai edények: 2 méret
●    tortaforma: szilikon vagy levehető oldalú, kapcsos
●    püspökkenyérforma

Kések

Megnézem
Összes kép (1)

●    kenyérvágó
●    széles pengéjű nagy kés
●    keskeny pengéjű nagy kés
●    2 db kis kés
●    késélező

Gépek

Megnézem
Összes kép (1)

 
●    gépi habverő
●    botmixer
●    aprítógép
●    dió- és mákdaráló
●    mérleg lehetőleg digitális
●    vízforraló

Nagyon Fontos Dolgok

Megnézem
Összes kép (1)

Most már minden a rendelkezésedre áll, hogy örömmel nekiláss a főzésnek. Állítsd csatasorba az edényeket, késeket és köcölékeket, hogy felkészülten érjen sorozatunk következő része, amelyben az alapfűszereket vesszük számba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top