Gasztro

Húsvét: 3 rendhagyó tojásos recept

A húsvéti reggelik sztárja a tojás, így erre mutatunk most pár tippet, hogyan lehet kicsit különlegesebbé tenni, mint hogy keményre főzzük, félbevágjuk.

Posírozott tojás retek-uborka tatáron

Húsvét: 3 rendhagyó tojásos receptHozzávalók 4 személyre:
• 4 tojás
• 2 kígyóuborka
• 4 retek
• 1 szár halványító zeller
• 1 ek almaecet
• pici só
• 4 ek olívaolaj
• 4 szelet szárított sonka

Az uborkát és a retket megmossuk és apró kockákra vágjuk. Az ecethez adjuk az olajat, picit sózzuk, borsozzuk és 10 percet állni hagyjuk. A sonkát felkockázzuk és a lecsepegtetett zöldségekkel elkeverjük. Közben elkészítjük a posírozott tojást: 1 liter vizet felforralunk, majd hozzáadunk 1 tk ecetet és takarékra vesszük a lángot. Ekkor egy kanállal örvényt keverek a vízbe és az örvénybe engedem a tojást. Amikor megáll a tojás, szépen utoléri és bevonja a fehérje. Akkor jó a tojásunk, ha kicsit megmozgatjuk a vizet és az úszni kezd. Ekkor a fehérje összeáll, a sárgája pedig klassz, folyós. Egy szedőkanállal kihalásszuk a tojást. Ha csak később használjuk fel, akkor használat előtt pedig forró, sós vízbe mártom és már tálalható is.
A zöldségeket formázógyűrűbe/pogácsaszaggatóba tesszük, óvatosan lehúzzuk, majd rátesszük a tojást.

Húsvét: 3 rendhagyó tojásos receptCurrys tojássaláta

Hozzávalók 4 személyre:
• 8 tojás
• 1 csomag (10 dkg) madárbegysaláta
• 1 csomag újhagyma
• 2 szárzeller
• 1 sárgarépa reszelve
• 4 retek
• 3 dl natúr joghurt
• 3 ek olívaolaj
• 1 tk curry
•  1/2 citrom leve

A tojásokat keményre főzzük. Az újhagymát megmossuk és felkarikázzuk. A szárzellert szintén. A natúr joghurthoz keverjük az olajat, a citrom levét, pici sót. A salátával elkeverjük a répát, a karikára vágott retket, a zellert, hozzáadjuk a felkockázott tojást, elkeverjük az öntettel, majd durvára vágjuk és tálaláskor a salátára szórjuk.

Húsvét: 3 rendhagyó tojásos receptTálkában sült reggeli

Hozzávalók: személyenként/tálkánként
•  1 szelet barna kenyér vagy toast kenyér
• mogyorónyi vaj a kikenéshez
• 1 szelet szárított sonka (főtt sonka is lehet kockázva)
• 2 koktélparadicsom
• 1 ek tejföl
• fél szelet könnyen olvadó, zsíros sajt
• 1 tojás
• só
• frissen őrölt bors
• snidling

A vajjal kikenjük a tálkát, majd az aljába nyomkodjuk a lehéjazott kenyeret. Erre jöhet a kockázott sonka, a félbevágott paradicsom, a kockázott sajt, a tejföl és a tetejére ütjük a tojást. Sütőben 220 fokon 15 perc. A tetejére sót, borsot őrlünk és snidlinggel megszórjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top