Gasztro

Medvehagymás receptek: leves, lepény, krumplipüré és tartósitás

Idén hihetetlenül hamar jött a szezon, még messze az orfűi fesztivál is, a piacokon pedig már hetek óta kapható ez az utóbbi években igen népszerűvé vált, fokhagymára emlékeztető ízű levél. Hagymaként is, fűszerként is megállja a helyét, nem csoda, hogy annyiféle étel markáns, meghatározó alapanyaga.
Egy jó leves jól jön ezeken a szeszélyes tavaszi napokon, ha a szél a csontjaikat is kihűtötte, a gyógyír egy finom, forró leves lehet. Naná, hogy van medvehagymaleves, most Limara pékségéből ajánljuk az ő krémlevesét. Némi alaplé, póréhagyma, tejszín, liszt, vaj kell majd alapanyagként, nagyjából egy félóra alatt el is készül, tehát ha átfagytunk, akkor sem tart sokáig a melegítő leves készítése, bátran vágjunk bele. A részletes leírást itt találjátok. 
 
 
 
Ha a leves már megvolt ezerszer, érdemes salátát is próbálgatni a medvehagymából. Létezik egy Erdőkóstoló nevezetű blog, amelyen vadnövényekről és azok felhasználási módjairól olvashattok rengeteg (hihetetlen, mennyi minden mellett sétálunk el úton-útfélen, itt pedig kiderül, hogy nemhogy ehető, de finom és tápláló is) posztot. Ha ide klikkeltek, találtok párolt spenótlevelet medvehagymaöntettel, szalonnás medvehagymasalátát, savanyú káposztás salátát medvehagymával, medvehagymás-salátaboglárka-alma salátát és a többit nézzétek meg, érdemes. Lentebb még előkerül ez a blog.
 
 
Medvehagymás lepény 
A lepény egy igazán jolly joker étel: lehet fő fogás egy kis hússal kiegészítve, finom és könnyű vacsora magában, ideális piknikéteknek is. Ez a medvehagymás lepény búza- és kukoricaliszttel, zöldségekkel, túróval készül, tehát egy laktató darabról lesz szó. A pihentetés és az elősütés ugyan igényel némi időt, de kezdéstől számítva egy órán belül elkészül. A recept itt található, a Culinaricum blogon.
 
Medvehagymás receptek: leves, lepény, krumplipüré és tartósitás
 
Medvehagymás krumplipüré
Mautner Zsófi posztjaiban az az egyik klassz dolog, hogy azonnal ki akarja próbálni az ember, bármiről is szóljon. Erről a krumplipüréről is úgy ír, mint egyfajta mennyei mannáról, szerinte magában is remek. Külön kiemeli, fontos, hogy nagyon jó alapanyagokat használjunk. A recept elég egyszerű, itt találjátok. És biztos eljuttok a medvehagymás-ricottás gnocchi kucsmagombával receptjéhez is – istenien hangzik, nem?
 
Medvehagymás receptek: leves, lepény, krumplipüré és tartósitás
 
A medvehagyma tartósítása
Csak egy baj van a medvehagymával: viszonylag rövid az idénye, a tavasz elején mindenhol kapunk, de pár hét múlva sajnos be is fellegzett neki. Ezért javasoljuk a tartósítást, sok módja van, a fentebb már említett Erdőkóstoló blogon egy páratlanul részletes, sokféle lehetőséget mutató, igencsak hosszú posztot olvashattok, találhattok a fagyasztásra és a szárításra tippeket, valamint rengeteg olajos eltevéshez receptet (igen, medvehagymapesztó is van köztük), de fűszervajat és medvehagymás zsírt is kipróbálhatunk a leírások alapján. Csodálatos poszt, itt találjátok.
 
Medvehagymás receptek: leves, lepény, krumplipüré és tartósitás
 
És a rajongóknak egy hasznos oldal, sok-sok infóval a medvehagymáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top