Gasztro

Zöldség a sütibe?!

…és kérdőn felhúzódnak a szemöldökök. Minek a sütibe zöldség? Például azért, mert könnyíti, szaftosabbá teszi a tésztát.

Az íze többnyire nem érezhető, így a zöldségek ellenségeinek (lásd aprónép) is ügyesen becsempészhető a szervezetébe. Jöhet a répa, cukkini, cékla, paszternák, petrezselyemgyökér, mindegyik jól beépíthető a sütibe. A cékla a legmarkánsabb, ezért őt leginkább mákkal vagy csokival párosítják.

Zöldség a sütibe?!Kókuszos cukkinis muffin

• 1 tojás
• 12 dkg barna nádcukor
• 30 g vaj
• 10 dkg cukkini
• 16 dkg liszt
• 12 dkg kókuszreszelék
• 16 dkg liszt
• 1 tk sütőpor
• 2,5 dl tej

A tojást a nádcukorral kézi mixerrel habosra keverjük. A cukkinit megmossuk, szárvégeit levágjuk és az almareszelőn lereszeljük. A vajat megolvasztjuk. A tojásos cukorhoz keverjük a lereszelt cukkinit, a vajat. A lisztet a kókuszreszelékkel és a sütőporral összekeverjük, majd a nedves részhez adjuk és fakanállal elkeverjük. A tejjel lazítjuk. Fém muffinformát kapszlikkal bélelünk ki és abba adagoljuk a masszát, a szilikonosba simán belemerjük. 180 fokon 35-45 percig sütjük.

Zöldség a sütibe?!Céklás brownie

• 4 tojás
• 20 dkg (ét)csoki
• 20 dkg cékla
• 10 dkg vaj
• 10 dkg nádcukor
• 10 dkg liszt
• 10 dkg őrölt mogyoró
• 1 tk sütőpor

A csokit a vajjal gőz felett összeolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük kézi mixerrel. A céklát gumikesztyűben meghámozzuk és lereszeljük. A lisztet a mogyoróval és a sütőporral összekeverjük. A tojásokhoz keverjük a vajas csokit, hozzáadjuk a céklát, a lisztes keveréket és fakanállal egyneműsítjük a masszát. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 45 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Zöldség a sütibe?!Almás répatorta

• 10 dkg alma
• 10 dkg sárgarépa
• 2 tojás
• 8 dkg cukor
• 20 dkg liszt
• 1 tk sütőpor
• fél dl tej
• 10 dkg puha vaj
• fél tk fahéj

A  tetejére:
• 25 dkg mascarpone
• 10 dkg sűrű tejföl
• 4 ek porcukor
• fél citrom leve
• mogyoróropogós

Az almát és a sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és lereszeljük az almareszelőn. A tojásokat a cukorral kézi mixerrel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a répát és az almát, majd a lágy vajat, a fahéjat és a végén a tejet. Fakanállal elkeverjük és 20 cm-es sütőpapírral bélelt, csatos tortaformába öntjük a masszát. 180 fokon 45 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, megkenjük a mascarpone-tejföl keverékével, melyet porcukorral, citrom levével ízesítünk. A tetejére szórhatunk mogyoróropogóst vagy apróra vágott diót is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top