nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
3 gyógyhatású étel

3 gyógyhatású étel

Tudjuk, a hazai tyúklevesenek nincs párja, ha épp betegségből lábadozik az ember, de érdemes olykor más nemzetek konyhájába is betekinteni, hogy ott milyen ételeket fogyasztanak, ha gyengélkednek, vagy erőt akarnak meríteni egy táplálékból.
f Ajánlom

Zöldséges miszo leves, a japán lélekerősítő

A miszo leves nagyon egészséges, vitalitást ad, erősíti az emésztést, javítja a vér minőségét. Legtöbbször olyan házi alaplevet adnak hozzá, az úgynevezett dashit, amit zöldségekből, halból vagy halpehelyből készítenek. Mi most egy vegetáriánus változatot mutatunk be.

Hozzávalók (2 fő részére):
3 gyógyhatású étel•    1 nagyobb sárgarépa
•    1 fehérrépa
•    fél póréhagyma
•    fél rúd szárzeller
•    2-3 shiitake gomba
•    1 kk. szárított alga (wakame, vagy hijiki)(elhagyható)
•    fél kk. reszelt gyömbér
•    1 kk. miszópaszta (árpa vagy szója)

Tisztítsuk meg a zöldségeket, és szeleteljük fel.
Forraljunk fel 1 liter vizet, és tegyük bele a répákat, hagymát, zellert és shiitake gombát. Főzzük addig, amíg megpuhulnak. A miszópasztát higítsuk fel egy kevés főzőlével, és keverjük a levesbe. Lassan főzzük még 1-2 percig, de már ne forraljuk.
Tálaláskor tegyünk a tányérba egy keveset a szárított algából (elhagyható) és a reszelt gyömbérből.

Kicsari, a tápláló indiai egytálétel

Az ájurvédában tisztító hatású és könnyen emészthető ételnek tartják. Fogyasztható önmagában (egy tisztító kúra részeként) vagy salátával és joghurttal.  Ez az étel olyannyira tápláló, hogy Észak-Indiában a kisgyermekek gyakran kapják reggelire. Nagyon sokféle változata létezik, leggyakrabban mungóbabbal készítik, ezt helyettesíthetjük valamilyen lencsefélével, sárgaborsóval.

3 gyógyhatású ételHozzávalók:
•    1 bögre barna rizs
•    1 bögre vörös lencse (vagy más lencseféle)
•    1 sárgarépa
•    1 bögre karfiol
•    fél bögre zöldborsó
•    1 kisebb vöröshagyma
•    2 centis gyömbér, héjától megtisztítva
•    ½ kk. római kömény
•    1 mokkáskanál garam masala
•    1 mokkáskanál kurkuma
•    só
•    ½ kk. őrölt fahéj
•    1-2 ek. olaj vagy tisztított vaj (ghi)

A vörös lencse hamar megfő, ezért nem szükséges előkészíteni, de ha más lencsefélét használunk, azt áztassuk be egy időre, majd bőséges vízben tegyük fel főni.
A barna rizst öblítsük át, és 3 csészényi vízzel lelocsolva tegyük fel főzni. Amikor már lassan elkészül, adjuk hozzá a lencsét. Ha szükséges öntsünk hozzá még egy kis vizet, és főzzük együtt puhára.
Készítsük el a fűszeralapot. Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, és tegyük bele a felaprított gyömbért, ,a római köményt, majd állandó kevergetés mellett pirítsuk. Adjuk hozzá a fahéjat és a kurkumát. Rövid ideig pirítsuk, vigyázva, nehogy megégjenek a fűszerek! Adjuk hozzá a zöldségeket, a hagymát, a rózsáira szedett karfiolt, a sárgarépát és a zöldborsót. Pirítsuk át, majd engedjük fel egy pohár vízzel. Amikor a zöldségek puhára főttek, keverjük össze a lencsés rizzsel. Öntsünk hozzá még egy kevés vizet, és főzzük krémesre.

Skordalia, a görög fokhagymamártás

Ez a fokhagymamártás egy klasszikus görög előétel, amelyet gyakran készítenek kenyérbélből is. Magas fokhagymatartalma miatt nagyon jó immunerősítő, segít leküzdeni a bakteriális fertőzéseket.

3 gyógyhatású ételHozzávalók:
•    1 nagyobb vagy 2 közepes burgonya
•    4- 6 gerezd fokhagyma
•    egy csipetnyi só
•    1 citrom leve
•    1-2 dl olívaolaj
    
A burgonyát kockázzuk fel és főzzük puhára.
A fokhagymát egy mozsárban zúzzuk pépesre. Adjuk hozzá a burgonya harmadát. A burgonya ne legyen forró, de még meleg legyen. Sózzuk, locsoljuk meg kevés (kb. 1 kiskanál) citromlével, olívaolajjal és törjük tovább a mozsárban. Amikor már pépes, adjunk hozzá újabb adag burgonyát, majd citromlevet és olívaolajat. Pépesítsük tovább, majd mehet hozzá az utolsó adag burgonya. Locsoljuk meg olívaolajjal. Kóstoljuk meg, ízlés szerint tehetünk bele még citromlevet.
Krémes, burgonyapüréhez hasonló állagot kell kapnunk, kellemesen citromos és erőteljes fokhagymás ízhatással.

Megosztás Facebookon