Gasztro

Klasszikusok újragondolva: krumplis finomságok

Mi lenne, ha egy kicsit megbolondítanánk az ismert krumplis fogásokat? Ha például a főzelék kapna egy kis curryt és kókuszt is? Talán elsőre furcsán hangzik, de a végeredmény harmonikus és isteni! Próbáljátok ki Szatmári Feri legújabb receptjeit!

Burgonyás-kolbászos omlett

Az egyik legkedveltebb reggelim az omlett. Nemcsak azért, mert gyors és egyszerű, hanem azért is, mert annyi változatban készíthető, hogy napestig sorolhatnám a különböző megoldásokat. Ilyenkor, télidőben ezt sütöm a leggyakrabban, ami azért is praktikus, mert hétvégi kirándulásokra remek szendvicsalapanyag lehet. Tartalmas, energiában gazdag, és forró teával igazi piknikhangulatot teremt a dermesztő hidegben.

Klasszikusok újragondolva: krumplis finomságokRecept 2-3 főre

• 2 ek olaj
• 1 közepes fej vöröshagyma vékonyra csíkozva
• 10 dkg félszáraz kolbász felkockázva
• 1 megpucolt burgonya nagy lyukú reszelőn lereszelve
• 6 egész tojás felverve
• 5 dkg sajt reszelve
• só, frissen őrölt bors

Egy minimum 25 cm átmérőjű, vastag falú serpenyőt kezdjünk el hevíteni. Ha már érezzük, hogy forró, adjuk hozzá az olajat és dobjuk rá a hagymát. Finoman sózzuk. Pirítsuk egy percig, majd adjuk hozzá a kolbászt is. 2-3 perc után adjuk hozzá a reszelt burgonyát is, és folyamatosan forgassuk, kevergessük további 3-4 percig. Közben a tojásokat verjük fel és keverjük el benne a sajtot. Borsozzuk, majd öntsük rá a kolbászos-burgonyás keverékre.

Forgassuk körbe, mintha palacsintát sütnénk, majd alacsony lángon süssük 3-4 percig. Fedjük le, így gyorsabban elkészül. Akkor az igazi, ha a felső rész nem teljesen szilárdul meg, és egy kicsit remegős marad. Ilyenkor reszelhetünk rá még sajtot, megszórhatjuk friss fűszerekkel. Egy határozott mozdulattal hajtsuk ketté, és frissen tálaljuk. Zöld salátával, citromos dresszinggel kompenzálhatjuk a nehézségét. Masszív, kiadós reggeli.

Currys-kókuszos burgonyafőzelék

Számomra ez a változat a burgonyafőzelékek netovábbja. Pont annyira egzotikus, mint amennyire sárga és kókuszos is. Nem is gondolná az ember, hogy egy kis indiai csavarral hogy feldobhatunk egy hagyományos, klasszikus ételt. Tudom, hogy nem olyan egyszerű beszerezni a kókuszt és a koriandert, de ha van rá módunk, mindenképpen tegyünk ezekkel egy kísérletet.

Klasszikusok újragondolva: krumplis finomságokRecept 2 főre

• 1 fej vöröshagyma
• 1 ek vaj
• 3 ek olaj
• 1 tk currypor
• 1 kg burgonya pucolva, kockázva
• 2 kisebb babérlevél
• 5 dl alaplé
• 1 dl kókusztej
• 1 ek étkezési keményítő
• só, frissen őrölt bors
• fél lime leve vagy egy negyed citromé
• friss koriander

A hagymát az olaj és a vaj közepes lángon összeolvasztott keverékén puhára párolom. Finoman sózom. Hozzáadom a curryt, picit pirítom, majd ráborítom a burgonyát. Felöntöm az alaplével, sózom egy evőkanálnyi sóval, beledobom a babérleveleket, és lefedve a forrástól számított 10-12 perc alatt puhára főzöm. Egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A kókusztejet egy kisebb tálban kikeverem a keményítővel, és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Lime vagy citrom levével savanyítom. Sózom, ha kell, borsozom, és friss korianderrel tálalom. Eszméletlen finom. 

Langyos burgonyasaláta fűszeres csirkemellel

Elsőre lehet, hogy legyintenek erre az ételre. De higgyék el, hogy annál sokkal többet tud, mint ami a nevében van. A langyos burgonya citrommal, mustárral és petrezselyemmel keveredik, ami a lehető legideálisabb ágya lesz a fűszeresen megsütött csirkemellnek. Pikáns, gyors, egyszerű. Szerintem ezzel mindenkinek sikere lesz.

Klasszikusok újragondolva: krumplis finomságokRecept 2 főre

• 40 dkg burgonya hámozva, kockázva
• 50 dkg egész csirkemell filé sózva, borsozva
• fél dl olaj
• csipet pirospaprika
• fél kk friss kakukkfű vagy rozmaring finomra aprítva
• késhegynyi csili

A dresszinghez:
• fél citrom leve
• fél kk mustár
• 3-4 ek olívaolaj
• fél csokor petrezselyemzöld

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A burgonyának tegyünk fel vizet melegedni, ha felforrt, tegyünk bele fél teáskanál sót és főzzük puhára. Lefedve a forrástól számítva 8-10 perc. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét, maradjon harapható. Közben a fél deci olajat keverjük össze a paprikával, friss zöld fűszerrel, csilivel és forgassuk meg benne a filéket.

Egy vastag falú serpenyőt (lehetőleg olyat, amit betehetünk a sütőbe) forrósítsunk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat és 2-3 perc alatt süssünk rá kérget. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres pácot és tegyük be sütőbe 13-14 percre. A dresszinghez egy nagyobb keverőtálban (amibe a burgonyasaláta elfér) keverjük el a citromlevet a mustárral. Ezután csepegtessük hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyemmel, és óvatosan forgassuk össze. Langyosan, a frissen kisült csirkemellel tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top