Gasztro

Az igazság a szárított gyümölcsökről: egészségesek vagy hizlalnak?

A boltokban kapható szárított gyümölcsök alapvetően egészségesek. Az esetlegesen hozzájuk adott cukor és viszonylag magas áruk azonban ellenük szólhat.

Így hát nekiálltunk az otthoni gyümölcsszárításnak, hogy kiderítsük, mennyire könnyen és gyorsan tudunk a pénztárcánkat kímélő, alacsony cukortartalmú rágcsálnivalót előállítani magunknak. A szárított gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalmuk, valamint antioxidáns hatásuk nagy részét megőrzik, bár érdemes tudni, hogy a szárítás közbeni magas hőmérséklet következtében C- és A-vitamin-tartalmuk némiképp csökken.

Az igazság a szárított gyümölcsökről: egészségesek vagy hizlalnak?

Nyugodtan rágcsálhatunk bármennyit?

Azok számára, akiknek ügyelniük kell a testsúlyukra, fontos megjegyezni, hogy a szárított gyümölcsök megtartják eredeti cukortartalmukat és kalóriaértéküket. Azaz pl. egy fél szárított sárgabarack ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy fél sárgabarack szárítás előtt. De mivel a szárított gyümölcsök kevésbé telítenek el (kisebb térfogatuk miatt), hajlamosak vagyunk (sokkal) többet fogyasztani belőlük, mint a friss gyümölcsökből.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk, ez a tény eddig nem sokakat rettentett el a szárított gyümölcsök élvezetétől, és valószínűleg a jövőben sem fog. Az ember évszázadok óta fogyaszt szárított gyümölcsöt, és nagyra becsüli azt eltarthatósága, helytakarékos volta és mindenekelőtt pompás íze miatt.

Hogyan csináljuk házilag?

A házilagos gyümölcsszárítás szerencsére aránylag egyszerű és nem túl munkaigényes folyamat. Nyáron megpróbálkozhatunk a napon való aszalással, ami egy lassabb, időigényesebb eljárás.
Mi egy lényegesen gyorsabb, korszerűbb (és évszaktól független) módszert alkalmaztunk: gyümölcsszárítóban készítettünk alma- és körtechipset.

Az igazság a szárított gyümölcsökről: egészségesek vagy hizlalnak?

Azok, akik nem szeretnének ilyen szárítóra beruházni, minden további nélkül sütőben is száríthatnak gyümölcsszeleteket. Fontos, hogy jó minőségű gyümölcsöt válasszunk a szárításhoz. Minél frissebb gyümölcsöt használunk, annál tápanyagdúsabb és ízletesebb lesz szárítás után.

Lássuk hát a gyümölcsszárítás menetét! Tovább a hobbikert.hu-ra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top