Gasztro

Bezár a tiramisut feltaláló étterem

Betett a gazdasági válság a Trevisóban található, világhírű vendéglőnek.

Lehúzza a rolót a tiramisu, a világszerte elterjedt olasz édesség bölcsőjeként számon tartott Le Beccherie vendéglő az észak-olaszországi Trevisóban. Az 1939-ben alapított étterem a gazdasági válságnak esett áldozatul – közölte a jelenlegi tulajdonos, Carlo Campeol, aki március 30-ra tűzte ki a bezárás időpontját. A vendéglős szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a bevétel, főleg a náluk étkező politikusok és az üzletemberek száma esett vissza, holott a Le Beccherie valaha felkapott volt a hírességek körében, megfordult ott például Ugo Tognazzi és Vittorio Gassman is.

A hagyomány szerint a tiramisut a Campeol család és Roberto Linguanotto szakács találta fel, a desszertet elsőként a trevisói vendéglőben szolgálták fel a közkeletűvé vált “tiramisu” (húzz fel, dobj fel!) néven.

Treviso városa és Veneto tartomány hónapok óta küzd azért, hogy a tiramisut ismerjék el hagyományos különleges termékként az Európai Unióban. Luca Zaia tartományi elnök sajnálkozását fejezte ki a világhírű vendéglő bezárása miatt, egyben szükségesnek mondta, hogy védelemben részesítsék az “igazi” tiramisut a világszerte elterjedt sokféle változattal szemben. Zaia úgy vélte, hogy a tiramisut feltaláló vendéglő a gazdasági válság mellett a nemzetközi gasztronómiai kultúra egyfajta ellaposodásának is az áldozata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top