Gasztro

Kakasherétől a máglyarakásig – Helló, Buzzfeed, itt a mi listánk!

<a href="http://www.buzzfeed.com/anitabadejo/hungarian-foods-the-world-should-know" target="_blank">Kedden a Buzzfeed összeszedte azt a 33 magyar ételt</a>, amit az egész világnak meg kéne ismernie. Végigböngésztük a listájukat, ami a lángostól a palacsintán és a gulyáson át a halászléig az összes tipikus magyar ételt tartalmazza, amit a turisták ismernek. De hol a kocsonya? És a pacalpörkölt vagy tejbegríz? Listát készítettünk a hiányzó láncszemekről. Ezeket az ételek lehet szeretni vagy utálni, de egy biztos: magyarok és a mieink.

1. Kocsonya
Miközben az ország egyik fele imádja és a tiszteletére rendszeresen fesztiválokat tartanak, a másik fele már az állagától is hidegrázást kap. A szilveszterek egyik tipikus ételébe általában olyan ínyencségek kerülnek, mint fül, köröm, bőrke. De hogy mégis egészségesnek tűnjön, mehet bele zeller, répa, hagyma és fokhagyma is.

ételek

2. Pacalpörkölt
A hagyma–zsír–paprika háromszögből a pacalpörkölttel sem sikerül kitörnünk. A leginkább egy frottírtörölközőre hasonlító ételt minden híreszteléssel ellentétben nem sertésből, hanem legtöbbször marhából készítik. Egy ideig divat volt szidni, mostanában viszont a legfelkapottabb éttermek újra a menüjükre tűzik, kicsit megbolondítva az eredeti receptet.
(Fotó: Gasztroblogok)

ételek

3. Kakasherepörkölt
Nehezen tudjuk elképzelni, mikor vágyik az ember egy jó kakasherepörköltre, de nem akarunk senkit megbántani, mert biztosan sokan mind a tíz ujjukat megnyalják egy ilyen igazi ínyencség után. Főleg ha nem tudják, mit is esznek.

ételek

4. Tejbegríz
Kevés gyerek van, akit ne lehetne levenni a lábáról egy jó adag tejbegrízzel. Lehet rá kakaót, fahéjat vagy épp lekvárt tenni. A nagymamánk konyháját idéző édesség igazi békebeli étel.
(Fotó: Paleo)

ételek

5. Krumplis tészta
Nagyon alap, nagyon magyar. De tulajdonképpen két köretből áll. Emiatt van, aki nevetségesnek tartja és utálja, mások rajonganak érte és borsozzák.
(fotó: Konyhalál)

Kakasherétől a máglyarakásig - Hello Buzzfeed, itt a mi listánk!

6. Pálinka
A pálinkafőzők sikítófrászt kapnak a málnás, meggyes, körtés és egyéb édes löttytől, amit pálinka név alatt árulnak itthon sokfelé. A magyar gasztronómia egyik ékessége, amit minden idelátogató külföldivel megkóstoltatunk.

ételek

7. Főzelékek
A túrórudi mellett ezzel lehet a legjobban zavarba hozni a külföldieket: főétel vagy leves? Ott a rántás, meg húst vagy tojást eszünk mellé, tehát biztosan főétel. De mégis folyik és kanállal esszük, akkor legyen inkább leves. Tényleg, mi ez?

ételek

8. Kókuszgolyó
Ha nagyon szőrszálhasogatóak akarnánk lenni, akkor kekszgolyónak neveznénk. A kókusz ugyanis nem igazán őshonos Magyarországon. De lehet, hogy egy magyarnak jutott először eszébe kókuszba forgatni a kekszgolyót!

ételek

9. Lekváros tekercs
A gasztronómia megcsúfolása ez a kizárólag lisztből, cukorból, tojásból és lekvárutánzatból készült desszert, ami korábban nagyon gyakran, de bizony még ma is előfordul az óvodai menüsorban. Tömít, puffaszt, de semmi értelmes alapanyag nincsen benne.
(Fotó: Sütni jó!)

ételek

10. Zúzapörkölt
Az már biztos: mi, magyarok szeretjük ezeket a belsőségeket. A zúza kicsit rágós, így biztosan nem ezzel kezdjük a gyerekek húsra szoktatását, de százötvenféle magyar pörkölt közül ez az egyik legtipikusabb.
(Fotó: AranyTepsi)

ételek

11. Velős pirítós
Nem tudjuk, ízben mi különbség van a csontvelő és az agyvelő között, de kapaszkodjatok meg: bizony mindkettő finom lehet a pirítóson. Betegség utáni lábadozásra nem ajánljuk, mert a nehezebb ételekhez tartozik.
(Fotó: Czaki blogja)

ételek

12. Szalontüdő
A világon mindenhol hagyománya van a belsőségek fogyasztásának, a különböző állati testrészek egymásba töltésének, a tüdő azonban viszonylag ritkaságnak számít. A megosztó ételek másik királya, amit vagy szeretünk, vagy utálunk, középút nincs igazán.
(Fotó: Szellem a fazékban)

ételek

13. Máglyarakás
Kevés olyan magyar édesség van, ami a lightos kategóriába esik, de a máglyarakás ilyen is lehet. Az eredeti recept persze cukortól, baracklekvártól és zsömlétől roskadozik, és a tetején a tojásfehérje is egy óriási tejszínhabra emlékeztet.
(Fotó: Citromhab)

ételek

14. Mákos guba és mákos tészta
A külföldiek szemében a magyar konyha mákos ételei elég furcsák. A mákos tészta nemcsak azért, mert mák van benne, amit sokan az ópiummal azonosítanak, de ráadásul tésztaként még édes is! Az olaszok szemében ez főbenjáró bűn. A guba is édes és tészta, de senkit ne riasszon el, hogy szikkadt, vizes kiflit használnak fel hozzá.
(Fotó: LiVital)

ételek

15. Túrókrém
Mazsolával vagy anélkül, de ez az édes túrós krém szintén kiveri a biztosítékot sok külföldinél. Mi, magyarok viszont a hetvenes évek óta szeretjük.
(Fotó: Nassolda)

ételek

16. Tarhonyás hús
Az egytálételek kategóriában dobogós helyet biztos kapna, ráadásul az iskola menzákon is megfordul minimum kéthetente, zsírtartalma pedig minden uniós szabályt áthág. De ne legyünk igazságtalanok: ez is egy olyan étel, amit újra lehet gondolni, és a kovászos uborka is biztosan dob rajta.
(Fotó: Főzni jó!)

ételek

17. Kakasos nyalóka
A vurstlik elengedhetetlen kelléke, nagyjából annyira alap, mint a használt, koszos és lyukas plüssállatokat nyereményként felvonultató céllövölde. Ragad tőle mindkét kezünk, olyan élénkpiros, amilyen egyetlen színskálán sincsen. Amíg nem jelentek meg a sokkal színesebb, sokkal egészségesebb, sokkal több játékot tartalmazó nyalókák, még monopolhelyzetet élvezhetett. Azóta inkább csak nosztalgiából veszik, már ha egyáltalán.

ételek

18. Krumplicukor
Becsapós módon a krumplicukor krumpliból készül, nagyobb darabokban árulták, és legalább fél napig lehetett rajta rágódni. Ez is egy olyan retroédesség, ami túlélte a rendszerváltást, és a mai napig lehet kapni, nem csak a búcsúkban.
(Fotó: A szavazatok erejével)

ételek

19. Télifagyi
A 70-es évek egyik remek találmánya, amit az ABC-ben, kizárólag a gyerekek szemmagasságába helyeztek el. Gyerekként mindenki ácsingózott utána, és az élményt az sem tudta elrontani, hogy nyalni nem igazán, inkább csak harapni lehetett. De melyik gyerek olvasgatja az összetevőket? A lényeg, hogy télen is lehet fagyizni!

ételek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top