Gasztro

30 perces fogások: vegyél egy doboz tonhalat!

30 perc és egy doboz tonhalkonzerv: ennyi a titka ezeknek a vitamindús és egészséges fogásoknak. Az pedig többé nem lehet kifogás, hogy valaki nem szereti a halat... Ezek után nem!

Avokádós tonhalsaláta

Hozzávalók 2 főre:

  • csipet só
  • 10 dkg madársaláta
  • ízlés szerint pirítós
  • 4-5 db koktélparadicsom
  • 1 avokádó
  • borsónyi mustár
  • negyed-fél citrom leve
  • 3 tk. olívaolaj
  • csipet őrölt bors
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 120 g tonhalkonzerv
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy akkor keverőtálban, amekkorában kényelmesen elfér a saláta, elkeverjük a citromlevet a mustárral, majd adagolva hozzákeverjük az olajat is. Ráborítjuk a salátát, a lecsepegtetett tonhalat, petrezselymet. Finoman sózzuk, borsozzuk, és kíméletesen összeforgatjuk. Tányérra halmozzuk, paradicsommal, avokádóval dúsítjuk. Pirítóssal, főtt tojással, olívabogyóval továbbextrázhatjuk.

Tonhalkrémes tortillatekercs, paradicsom salsával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1-2 csipet só
  • 4-5 szem olívabogyó
  • 4-5 szem kapribogyó
  • 120 g tonhalkonzerv
  • 4-5 levél jégsaláta
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd citrom leve
  • 1 db szárzeller
  • 1 csipet őrölt bors
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 4 db 20-22 cm átmérőjű tortillalap

Salsa:

  • fél fej lila hagyma
  • 1 evőkanál koriander
  • 1 db chili paprika
  • köretnek jégsaláta
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 gerezd lime leve
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az alapkrémhez a saláta és a paprika kivételével az össze alapanyagot keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és ha előre dolgozunk, lefedve a hűtőbe tesszük. A salsát is előre elkészíthetjük. Egy másik keverőtálban összeborítjuk az összes hozzávalóját és összekeverjük. Fogyasztás előtt a tortillalapok mindkét oldalát 4-5 másodpercre nyílt láng fölé tartjuk. Ezzel lágyítjuk, és átmelegítjük. Ha villanylapunk van, akkor serpenyőt hevítünk, és ugyaezt elvégezzük benne, zsiradék nélkül. Kiterítjük a lapot, megkenjük a krém negyedével. Salátát szórunk rá, rátesszük a paradicsomot, uborkát, paprikacsíkokat, és szorosan feltekerjük. A salsával és friss salátával tálaljuk.

Tonhalas spagetti pirított zöldségekkel

Hozzávalók 2 főre:

  • ízlés szerint só
  • 8-10 szem olívabogyó
  • 120 g tonhalkonzerv
  • 20 dkg spagettitészta
  • 3 szál újhagyma
  • 1 gerezd citrom leve
  • 1 dl víz
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl paradicsomlé

Pirított zöldségek:

  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg zeller
  • 3-4 rózsa brokkoli
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta főzéséhez tegyünk fel vizet és a rajta lévő utasítások szerint főzzük meg.

 

Közben egy vastag falú serpenyőt hevítsünk tűzforróra. Csepegtessünk rá pár csepp olajat, majd 4-5 perc alatt pirítsuk meg rajta a zöldségeket. A brokkolit csak a legvégén adjuk hozzá. Közben finoman sózzuk.

 

Tegyük egy tányérra a kész zöldséget, majd ugyanebben a serpenyőben 2 ek olajon 1 perc alatt fonnyasszuk meg a felkarikázott újhagymát. Ha vöröshagymát használunk, pár perccel tovább tart. Öntsük rá a paradicsomlevet és a vizet, borítsuk rá a tonhalat és alaposan keverjük el. Fűszerezzük a petrezselyem kétharmadával, sóval és frissen őrölt borssal. Adjuk hozzá a citromlevet és az olívabogyót. Forraljuk össze, húzzuk le a tűzről.

 

A megfőtt tésztát szűrjük le ( 3-4 kanálnyit tartsunk meg), és keverjük össze a paradicsomos alappal. A főzőlevet adjuk hozzá.

 

A pirított zöldségekkel frissen tálaljuk a maradék petrezselyemzölddel megszórva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top