Gasztro

Kólaszelet és társai: desszertek extrém hozzávalókból

Szénsavas üdítő, fekete szezámmag, savanyú káposzta. Ki gondolná első hallásra, hogy ezek az alapanyagok édes süteményben is megállják a helyüket? Amerikában, Japánban és Németországban pedig már nem is az extrém kategóriába tartoznak.

 

Szerethető, mint egy brownie.

Kólaszelet csokis kólakrémmel

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kk. sütőpor
  • 3 ek. natúr joghurt
  • 4 ek. kakaópor
  • 2 dl kóla

Kólakrém:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kk. sütőpor
  • 3 ek. natúr joghurt
  • 4 ek. kakaópor
  • 2 dl kóla
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük krémesre a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaóport, a felolvasztott étcsokit, a joghurtot, az olajat és a kólát. Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet! Forgassuk össze a cukros tojással, és öntsük egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (20 x 20 centis forma). Tegyük előmelegített sütőbe, és kb. 20-25 perc alatt süssük meg. Amikor kihűlt, kenjük rá a kólás krémet. Ehhez forraljuk fel a kólát a vajjal és a kakaóporral, keverjük bele a cukrot, és kis időre tegyük a hűtőbe, hogy dermedjen. 

Teljesen olyan, mintha mákos lenne!

Fekete szezámmagos torta narancsos vajkrémmel

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál cukor
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 5 evőkanál darált fekete százammag

Narancsos vajkrém:

  • 10 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • fél narancs leve
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Daráljuk le a fekete szezámmagot és keverjük össze a liszttel és a kukoricakeményítővel!
A tojásfehérjéket a 3 evőkanál cukorral verjük fel kemény habbá! Egy másik tálban keverjük össze a tojássárgákat a mézzel, vízzel, olajjal, és a szezámmagos liszttel felváltva forgassuk a habbá felvert tojásfehérjébe!

Egy kisebb tortaforma alját és oldalát kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel. Öntsük bele a masszát és előmelegített sütőben, 170 körüli hőfokon süssük kb. 25 perc alatt készre.
A tetejét kenjük meg narancsos vajkrémmel! Ehhez keverjük össze a puha vajat, porcukrot és a narancs kifacsart levét.

Ez a sütireceptben kissé bizarrul hangzó hozzávaló szinte teljesen észrevétlen marad. Tipikusan, a “ha nem mondod, nem jövök rá” kategória.

Kakaós süti savanyú káposztával

Hozzávalók:

  • 22 dkg liszt
  • 3 evőkanál étcsokoládé cseppek
  • 1 bögre savanyú káposzta
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • fél kiskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 dl olaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Mossuk át többször a savanyú káposztát, facsarjuk ki belőle alaposan a vizet, majd vágjuk fel nagyon apróra. Keverjük össze a lisztet a kukoricaliszttel, kakaóporral, sütőporral, fahéjjal, csipetnyi sóval és a szódabikarbónával. Adjuk hozzá a csokidarabkákat! Egy másik tálban dolgozzuk össze a tojásokat a cukorral, majd öntsük hozzá a kávét és az olajat! Keverjük össze a kétféle anyagot, és tegyük bele az alaposan átmosott, kifacsart és felaprított savanyú káposztát.

Egy 20 x 20 centis sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a csokis masszát, és süssük kb. 40 percig. Amikor kihűlt, hintsük meg porcukorral.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top