Gasztro

Nő lett az év borásza

Húszéves szakmai tapasztalat áll a borász hölgy mögött.

Nő lett az év borászaA Magyar Bor Akadémia pénteken kihirdette az Év Bortermelője Magyarországon cím győztesét. 2013-ban a Budapesttől 25 kilométerre, a Csepel-sziget, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 95 hektár saját szőlőterületen termelő Gálné Dignisz Éva lett az év borásza.

A borász hölgy idén ötödik alkalommal szerepelt Év Bortermelője Magyarországon cím várományosai között, ám ezúttal győztesen került ki a megmérettetésből.

Egykor a Kertészeti Egyetemen diplomázott, a szőlőművelés, borkészítés mesterségét az édesapja szerettette meg vele, akitől a szakma iránti alázatot és precizitást is megtanulta. Dolgozott a Pest megyei Pincegazdaságnál, a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban, majd annak privatizált üzemében, mint főborász. 13 éve szőlész férjével együtt építgetik egyre sikeresebb és ismertebb 76 hektáros családi vállalkozásukat. Boraival sorra söprik be a szebbnél szebb díjakat, elismeréseket nemcsak hazai, de nemzetközi borversenyeken is.

A borász hölgy mindegyik borára úgy tekint, mint saját gyermekére, egyformán szereti őket, de ha muszáj lenne egyet kiemelni közülük, akkor a Kékfrankos rosét választaná, hiszen ez a bor már a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Ez hozta meg az elismertséget a pincészetüknek, ezt tekinti a legnagyobb szakmai kihívásnak, és ez az a bor, amelyet a nők és férfiak is szívesen fogyasztanak.

10 éves terveikben szerepel további szőlőfajták telepítése, az idős ültetvények rekonstrukciója, a pince fejlesztéseinek befejezése, és nem utolsósorban szeretnék átadni gyermekeiknek a szőlővel és borral kapcsolatos tapasztalataikat.

Forrás: Magyar Bor Akadémia

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top