Gasztro

Laci-pecsenye: így készül a csülök pékné módra

Férfias fogást főzött a Laci-pecsenye hobbiszakácsa, avagy így készül a bonyolultnak hitt csülök pékné módra.

Most hogy receptekkel körbetorpedóztam kishazánkat, az ázsiai, indiai, vagy éppen észak-amerikai klasszikusok után úgy döntöttem, valami hazait próbálok ki. Csülök pékné módra mellett döntöttem egy kis almakompóttal, kamrakisöprés jeligére.

Valami bonyolult mágikus dolognak tűnt elsőre, aztán kiderült, hogy sokkal könnyebb és élvezetesebb, mint pl. a tavaszi tekercsekkel bajlódni. Persze még jó, hogy élveztem, férfiszemmel nehéz örömtelibbet elképzelni, mint kilós csülköket sörrel locsolgatni. De ne szaladjunk ennyire előre…

 

Az egész főzéssel kezdődik. Én két kisebb, kb. félkilós csülökkel dolgoztam. Egy kis szőrtelenítést követően 3 felnegyedelt vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 4-5 babérlevél, úgy 10 szem bors, és 1 evőkanál só társaságában főztem kb. egy-másfél órán keresztül őket. Amint a hús könnyen elválik a csonttól, elég volt a fürdőből, kivesszük a csülköt és kicsontozzuk.

A főzés alatt kényelmesen megpucoltam és felaprítottam a többi összetevőt, azaz 6-8 krumplit, még 2-3 vöröshagymát, 2 fej fokhagymát és némi szalonnát – csak az íze végett…

Egy mélyebb tepsiben rendeztem el az összetevőket a következők szerint: Legalulra némi sertészsír és szalonna került. Középre tettem a kicsontozott csülköket, bőrével felfelé. A csülkök köré rendeztem a krumplit, közéjük dugdostam a hagymát, fokhagymát és a maradék szalonnát. A fűszerezés viszonylag egyszerű, só és bors mehet mindenre, a csülkök pedig kapnak ráadásnak egy kis majoránnát is.

A 180 fokra melegített sütőbe lefóliázva került a tepsi. Kb. fél óra múlva levettem a fóliát, ezt követően jött megint a precíziós férfimunka. Negyedóránként gondosan meglocsoltam a csülköket sörrel. Én sima lager sört használtam, de lehet, hogy egy jó barna még jobb neki. Három-négy locsolás, azaz kb. 1 óra fólia nélküli sütés után kész is volt mind a csülök, mind a köret.

A hirtelen felindulásból készített almakompót jól passzolt a csülökhöz, és pont el is készült, amíg a csülök főtt és sült. Három almát pucoltam és vágtam fel, és bónuszként beletettem 2 körtét is. Vizet forraltam, amiből egy teáskanál fahéj, 6-8 egész szegfűszeg és bő 2-3 evőkanál cukor segítségével édes szirupot készítettem. Ebbe kerültek pár percre az almák, amelyeket éppen hogy hagytam megpuhulni. Mielőtt szétfőttek volna, befőttesüvegbe átöntöttem őket és a levével együtt hagytam a teraszon hűlni a tálalásig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top