Gasztro

“Hát ezzel most jóllaktam holnapig” – megkóstoltuk a cronutot

Cukros, mázas, leveles, és az amerikaiak odavannak érte. Mi az? A cronut. Magyarországi premierje napján teszteltük az új őrületet, ami talán felvirágoztatja a magyar cukoripart.

Hónapok óta tartja lázban a cukorfüggő gasztromániásokat az amerikaiak legújabb – valójában teljesen értelmetlen – találmánya, a cronut, vagyis a franciák és az amerikaiak kedvenc péksüteményének nászéjszakájából született csoda. Keresztezni a világ két legkalóriadúsabb tésztáját páratlan ötlet. Már csak az hiányzott volna, hogy mi, magyarok is beszálljunk a buliba negyed kiló tepertőkrémmel…

Legelőször májusban adtunk hírt a sokak által hipszterfánknak csúfolt süteményről, amelyért New Yorkban állítólag megvesznek az emberek. Csak halkan jegyezzük meg, hogy ez ugyanaz a város, ahol megőrülnek a cukorba mártott almáért is, szóval túl messzemenő következtetéseket ne vonjunk le ebből. Nálunk azonban nem lehetett kapni, még a legpuccosabb cukrászdák sem merték bevállalni, hogy 2355 kalóriával (nyugi, csak tippelünk) küldik meg a vevőiket. A budapesti Briós azonban ma reggel meghozta a várt áttörést, és felvette kínálatára a cronutot. Rögtön több ízben is. Szereztünk hát úgy 30 ezer kalóriányit belőle, és leteszteltük.

„First contact”


Cukorsokk és egy apró trükk 

A boltban lehet kapni diósat, rózsaszín mázast, cukorba hempergetettet citromkrémmel, csokisat és fehér mázasat is. Mindet megkóstoltuk. És pontosan azt kaptuk, amire számítottunk. Elképesztően édes, de friss péksüteményt, amiről elsőre nem tudjuk eldönteni, hogy akarunk-e még belőle, vagy soha többé nem szeretnénk látni. Aztán persze vissza-visszatérünk egy újabb falatért, de a szerelem lassan alakul ki. 

A legfinomabb a cukorba hempergetett, amihez elképesztően finom citromkrémet adnak, ettől még persze végtelenül tömény, de a krémtől olyan lesz, mint amikor Miss Piggy tűsarkút kap, és nem is kocának néz ki, hanem legalább Kim Kardashiannak. Ezért tuti vissza fogunk járni.

 

A csokistól elsőre megijedtünk, elvégre is legalább 10 centi magas, és ebből a krém 2-3 centi simán megvan. Szerencsére viszont nem sokkoló vajas krém van benne, hanem finom csokis, tejszínes, és egyáltalán nem édes. Ebből egy negyed is bőven elég. 

Sokaknak a diós ízlett a legjobban, ugyanis annak sincs cukor a tetején, csak mag, és töltelékkel sem kínozták meg a tésztát – ebből simán lecsúszik egy egész.

 

A mázas cronut ízlés kérdése, aki szereti, ha valamit megküldenek 2 milliméter vastag cukoröntettel, az odalesz érte, mi nem vagyunk oda annyira, de pontosan értjük, hogy nem lehet kihagyni a kínálatból. 

Csak egy mondat! 

A szerkesztőség tagjait arra kértük, hogy egyetlen mondatot mondjanak, ami elsőre eszükbe jut, íme. 

„Na, ezért lesz értelme felvirágoztatni a magyar cukoripart.”

„Ezzel most jól is laktam, holnapig.”

„Ez terheléses vércukorvizsgálat?”

„Édes, mint az állat, de azért falom…”

„2 falat, 2 kör a ház körül, még a hülyének is megéri.”

„Csak kinyalom a csokit, oké?”

„Most persze azt mondom, hogy sok meg édes. De viszek az asztalomhoz még egy felet…”

Összegzés

A cronuthoz kell valamilyen szintű függőség. És elsőre nem érdemes befalni, de ha úgy tekintünk rá, mint egy adag bonbonra, amit egész napra el kell osztani, akkor nem is rossz. Hogy függői leszünk-e, mint a New York-iak? Nem hisszük, de biztos, hogy többször eszünk majd cronutot, mint vattacukrot. 

Megnézem
Összes kép (1)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top