Gasztro

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő?

A közelben.hu akciócsoportja letesztelt néhány fővárosi cukrászdát, ellátogattunk a közismert régiekbe és a feltörekvő újakba. Pontoztuk a kiszolgálást, megnéztük, milyen minőségűek a sütik, na és azt is, hogy mennyibe kerülnek. Jártunk könyvekkel hangulatossá tett helyen és cukormentes nyalánkságokat áruló üzletben egyaránt.

A régiek

Daubner, Gerbaud, Ruszwurm: évszázados ízek, ugyanennyi tapasztalat, jól és ismerősen csengő nevek. De vajon megkapó-e a felhozatal, vagy csak a név viszi a prímet?

Daubner cukrászda

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő? (x)Még a legtöbb cukrászdát megjárt tesztelőnket is meglepte a Daubner. Ahogy ő fogalmazott: „nem is cukrászda ez, hanem professzionális nagyüzem”. Társaival együtt azt gondolta, hogy beülnek egy drága, felkapott helyre, megkóstolják a híres süteményeket, kávéznak egy jót, majd komótosan hazasétálnak. „Ehhez képest egy viszonylag szűk előtérbe léptünk be, ahol az emberek tömött sorokban várakoztak az áhított sütijeikre. Hamar rájöttünk: ez nem az a tipikus beülős hely. A pultnál állva be lehet kapni a kért süteményt, de ide nem ezért járnak az emberek” – véleményezik tesztelőink. Bár a fogadótér kissé szűkös, azon nem lehet vitatkozni, hogy a vásárlót szinte sokkolja a bőséges kínálat. „Elsőre kértünk feketeerdő-, oroszkrém-, puncs- és E80-as tortát. Elmondhatatlanul finomak voltak, bár a puncs egy árnyalattal édesebbnek tűnt a kelleténél, de ettől csak még inkább vérszemet kaptunk” – mondják a csoport tagjai, akik ezután alaposan bevásároltak a sós aprósüteményekből is. Kapható itt tökmagos pogácsa, házmesterstangli, tepertős pogácsa…

A kérdés már csak az, mégis milyen a kiszolgálás. „Itt mindenki pörög, de nem kapkodnak! Az eladók mindig oda mennek, ahol hosszabb a sor, és végtelenül kedvesen, türelmesen dolgoznak. Külön részt alakítottak ki az előrerendelésekhez, és jó vastag katalógusból lehet kiválasztani a tortákat. Az ár-érték arány is rendben van, az utolsó morzsaszem is megéri az árát.”

Kedvencünk: A magassarkú formájú marcipántorta bonbonokkal.

Jó, ha tudod: A cukrászda saját parkolójában maximum 30 percig ingyenes a parkolás.

Jártál már itt? Véleményedet szívesen megosztanád másokkal? Kattints ide!

Gerbeaud cukrászda

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő? (x)Magasak a vendég elvárásai, ha egy ilyen legendás cukrászdába készül, és ezzel a tesztelőink sem voltak másképp. „Amikor beléptünk, azonnal éreztük a falakba ivódott kávé illatát. A Gerbeaud egy régi cukrászda tradicionális hangulatát idézi” – mondják tesztelőink, akik szerint a kiszolgálás, a kedves pincérek szintén kedvet csinálnak ahhoz, hogy még több időt töltsön el itt az ember. „Rendeltünk egy  latte macchiatót és egy igazi ínyencséget, a tradicionális zserbót. A pincér azonban közölte, hogy a zserbót önmagában nem tudjuk megkóstolni, csak egy válogatástálat kérhetünk. Természetesen szívesen végigenné az ember a hagyományokat követő recept alapján készült süteményeket, de amikor az árakat megpillantottuk, hát szó szerint levegőt sem kaptunk.” Ezekkel tehát jó tisztában lenni, mielőtt a világ minden tájáról érkező turisták mellé beülnénk a legendás magyar cukrászdába egy hűvös vasárnap délután. Tesztelőink azonban nem adták fel könnyen, úgy döntöttek, megkóstolják a Sacher-szeletet. „Nem csalódtunk! Bár az ár-érték arányát tekintve nem biztos, hogy reális az ár, de amit maga az ízvilág nyújt, valami csodás. Az omlós tészta között a két sor barackíz és a közel 70 százalékos étcsokoládé bevonat a mennyekbe viszi ízlelőbimbónkat.” A Gerbeaud-tradíció kötelez, erre garancia a név és a cukrászat művészete, ami egy életérzés lehet a gasztronómia világában.

Kedvencünk: A gyors, udvarias és precíz kiszolgálás.

Jó, ha tudod: Iszonyú pörgés van, mivel a külföldi vendégek szinte forró váltásban adják át egymásnak az asztalokat.

Jártál már itt? Véleményedet szívesen megosztanád másokkal? Kattints ide!

Ruszwurm cukrászda

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő? (x)Él bennünk egy előítélet arról, hogy egy turisták által előszeretettel látogatott városrészben található vendéglátóhely csakis drága lehet. Tesztelőink szerint a Ruszwurm első látásra valóban drágának tűnik, pedig nem az. „A bejárat mellett álló fagyispult és az ezzel szemben található süteményesvitrin azonnal elcsábított minket. A belső vendéglátótér kissé szűkös, de századeleji hangulatot idéz a kanapéval és a cserépkályhával” – mondják tesztelőink, és itt jön a meglepetés: az étlapon megfizethető árakat látunk, és hamar kiderül, hogy a minőség is kiváló. „A pincérnő leste minden kívánságunkat, ami egyrészt figyelmességre utal, másrészt azonban picit zavart is. Mintha arra lett volna kíváncsi, hogy ki tudjuk-e fizetni a rendelésünket, bár az is igaz, csak mi voltunk magyar vendégek.”

Kedvencünk: A minőségi sütemények.

Jó, ha tudod: Érdemes a Deák tértől induló Szentháromság térig közlekedő 16-os busszal menni és jönni, mert egy kisebb fajta városnézésen is részt vehetünk.

Jártál már itt? Véleményedet szívesen megosztanád másokkal? Kattints ide!

Az új generáció

Van köztük cukormentes cukrászda, kifejezetten a fánkokra koncentráló is, de találkoztunk csodasütikkel tönkölybúzából is, és persze alap a habos kávé. De vajon felveszik-e a versenyt a régiekkel?

Brioche Cukormentes Cukrászda

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő? (x)Kíváncsiak voltunk, milyenek egy olyan cukrászda termékei, ahol cukrot, mesterséges szereket, adalékanyagot és színezékeket sem tesznek a sütikbe. „És ehetőek voltak?” – kérdeztük azonnal tesztelőinket a beszámolójuk elején, válaszként pedig határozott igenlést kaptunk! „Bár maga az üzlet kicsi, azért helyben is megehetjük a kiválasztott bűntelen nyalánkságot, amit lúgosító kávéval (bármit is jelentsen…) öblíthetünk le” – ecsetelik a csoportunk tagjai, akik azt is pozitívumként értékelik, hogy az eladó nem fáradt bele állandó kérdéseikbe, és igazán segítőkésznek bizonyult. „A sokféle torta, süti, somlói, profiterol, tiramisu, gesztenyepüré stb. közül választott háromféle nyalánkság egyike, a mascarponés gyümölcstorta nagyon ízlett nekünk, a csokival töltött kókusztorta ugyan szépen nézett ki, de – számunkra – túl édesnek tűnt, a marcipánszeletről pedig nem tudtuk elhinni, hogy cukor nélküli” – mondják. Bár sokan gondolják azt, hogy ami egészségesebb, az drágább is, az ár-érték arány tesztelőink szerint „teljesen rendben volt”.

Kedvencünk: A mascarponés gyümölcstorta.

Jó, ha tudod: Ha itt jársz, érdemes megkóstolni a tavalyi év innovációs díjával elismert tönkölybúzás liszttel és xilittel készült kapros túrótortát szedervelővel.

Jártál már itt? Véleményedet szívesen megosztanád másokkal? Kattints ide!

Zazzi cukrászda

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő? (x)A mai ember szeret mindennek utánanézni a neten, legyen szó fogorvosról, fodrászról vagy a következő céges vacsora helyszínéről. Tesztelőink is hasonlóan tettek, mielőtt elmentek a Zazzi cukrászdába. „Meg is találtuk a jópofa honlapot, ami kedves, színes, de egyáltalán nem neveznénk informatívnak. Azon kívül, hogy hol található a cukrászda, más hasznos információt nem találtunk. A honlap alapján egy színesen dekorált, fiatalos helyre számítottunk, ehhez képest egy letisztult, minimál dizájnú édességboltba csöppentünk” – írják a „sütikommandó” tagjai, akik szerint bár a hely maga nem is olyan színes, a sütik annál inkább. „A grafitszürke pultban csak úgy virítottak a szebbnél szebb süteménycsodák. Krémesek, fényesek, gyümölcsösek, csokisak, nagyon jól néztek ki. Mindegyik előtt egy kis cetli tájékoztat az összetevőkről. A 600-800 forintos sütemények hagyományos testvéreikhez képest nekünk kicsit drágáknak tűntek, viszont ilyen árért a legkülönlegesebb és legjobb minőségű hozzávalókból elképesztő ízvilágot kreálnak.”

Kedvencünk: A kiszolgálóhölgy nagyon kedves, segítőkész, szívesen mesélt a süteményekről.

Jó, ha tudod: Itt tudod meg a legtöbbet a kiválasztott édesség hozzávalóiról és elkészítéséről.

Jártál már itt? Véleményedet szívesen megosztanád másokkal? Kattints ide!

Cake Shop

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő? (x)Mi is az a Cake Shop? – kérdezhetné bárki, aki még nem járt az V. kerületi amerikai stílusú cukrászdában. A válasz pedig az, hogy egy színes mesebirodalom. „Az üzletbe belépve a gyerekek álmát idéző cukrászdában találtuk magunkat. Ilyennek képzeljük el az amerikai mintaanyuka konyháját, aki épp meghívta sütizni a kislánya osztálytársait szombaton délután” – mondják tesztelőink, akiknek nemcsak az üzlet színes világa, de az édességek széles választéka is kedvükre való volt. „Bár a hely elég pici, a választék kicsit sem szegényes. Volt belga csokis, málnás-marcipános tortaszelet, szellemnek álcázott habcsók, zöld teás sajttorta, müzli, latte, kekszek, puszedlik… Mi a fent említett tortaszeletekkel tettünk próbát, ötből öt pontot adunk is érte. A hely kialakítása miatt azonban állva kellett megennünk az édességet, a bent lévő két asztal és plusz három szék ugyanis mind foglalt volt.” A tesztelőink által választott tortaszeletek 650 forintba kerültek (ennél találtok itt olcsóbb édességeket is), ez nem kevés, de megéri, mert ízben és minőségben is csillagos ötössel vizsgáztak. „A cukrászda még barátságosabbnak tűnt, miután megpillantottuk a számtalan receptkönyvnek lakhelyet adó könyvespolcot, amely előtt egy kis létra hívogat csábítóan, hogy másszunk fel rá és lessük meg a magasságokból eme kis ékszerdoboz titkait.”

Kedvencünk: A színes, hagyományosnak nem mondható tortaszeletek mellett nádcukorral készített, illetve gluténmentes sütemények is helyet kaptak a kínálatban.

Jó, ha tudod: Nem kell azonnal fizetned, csak miután megetted a sütidet, és visszavitted a tányérodat.

The Donut Library

Itt a nagy cukrászdakörkép: a régi vagy az új a menő? (x)Bár most igazán trendi dolog cukormázas fánkokat sütni, nekünk mégis a nagyiféle porcukros lekváros a kedvencünk. Így a The Donut Library cukrászatnak egyenesen a nagymamák tökéletességével kellett versenyeznie. „Legalább olyan jók az ottani fánkok, mint a házi verziók” – mondták tesztelőink, akik szerint a tészta kellemesen omlós állagú, a fánkok mérsékelten édesek, és még olajban sem tocsogtak. „Ez egy olyan hely, ahol a gyerekek tuti kiválasztják a legrikítóbb színű, agyondekorált darabot, mi azonban inkább egy csokis mellett döntöttük.”

Maga a hely egyébként igazán hangulatos és otthonos, viszont igencsak kevés az asztal. Így jobban jártok, ha inkább elviszitek a fánkot, illetve ha kitartóan várakoztok, előbb-utóbb lecsaphattok egy felszabadult asztalkára.

Kedvencünk: A sok-sok édeset egy pohárka tejjel, teával, kávéval, lattéval vagy szörppel öblíthetitek le.

Jó, ha tudod: A helynek külön „könyvtár” része van. Több polcon is sorakoznak a különböző stílusú könyvek, ezeket haza is vihetjük; persze csak akkor, ha teszünk is a helyére egy másikat.

Jártál már itt? Véleményedet szívesen megosztanád másokkal? Kattints ide!

 

Egyetértesz a fentiekkel, vagy éppen mások a tapasztalataid? Szerinted hol készítik a legjobb krémest? Látogass el a közelben.hu-ra, ahol a véleményírás mellett több mint 600 cukrászdáról olvashatod el mások élményeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top