Gasztro

Csináld magad: házi sajt

Ha az ember megcsinálta élete első házi sajtját, akkor úgy érzi, már csak egy lépésre van attól, hogy megváltsa a világot. Tippek és receptek következnek csináld magad sajtmestereknek.

Miből készül?

Csináld magad: házi sajtA házi sajthoz tej kell, nem dobozos fehér lötty. A 160 forintos, másfél százalékos UHT tejből nem lesz sajt, felesleges próbálkoznunk vele. Lehetőleg házi tejet keressünk, amelyet vagy piacon, vagy nagyobb hipermarketekben található, úgynevezett bádogtehenekből vehetünk.

Tejkisokos kezdő sajtmestereknek
1. Nézd meg, kitől veszed! A házi tejet árusítóknak jól látható helyen ki kell függeszteniük a tej összes paraméterét!
2. A tej tárolása 5-6 °C fokon történjen!
3. A hűtőlánc ne szakadjon meg! Ez annyit jelent, hogy a tejnek a vásárlás után minél hamarabb a hűtőbe kell kerülnie, vagyis ne utaztassuk át a városon.
4. Fogyasztás előtt mindig forraljuk fel a nyers tejet, nem ilyenkor kell vagánykodni.

5. Nagyon tiszta porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!

Így csinálj házi sajtot!

Csináld magad: házi sajtFriss túróból

A túrót fűszerezzük friss zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoránna, kapor), sóval, gyúrjuk egy nagy gombóccá, majd a hűtőben nehezéket ráhelyezve sajtoljuk, hogy a nedvesség távozzon belőle.

Házi gomolya

A másik módszer, hogy a friss tejet sóval ízesítjük (1 l tejhez 2 dkg só), majd folyamatosan kevergetve főzzük 20-30 percig. Ezt követően tűzről levéve mennyiségtől függően alma- vagy borecetet öntünk bele (1 l tejhez 25 millilitert), de lehet citromlevet is. Ettől a fehérjék kicsapódnak, és beindul a túrósodás. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, köménnyel, tiszta konyharuhába töltjük, azt megcsomózzuk, és a csomó alatt egy fakanalat átdugva hideg helyen lecsöpögtetjük. 1-2 nap alatt kész is a friss, fűszeres házi sajt.

Sajtgolyók joghurtból

Natúr joghurthoz egy kis tejszínt adunk, elkeverjük, majd tiszta gézen, konyharuhán lecsöpögtetjük 2 napon át. Ezt is ízesíthetjük zöldfűszerekkel, de forgathatjuk magokba is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top