Gasztro

Finom, olcsó, gyors: török menü olcsón

A török konyha nemcsak egzotikus, hanem egészséges is, rengeteg zöldséget és olajos magvat használ. Mi most egy könnyen elkészíthető, olcsóbb hozzávalókat használó menüsort állítottunk össze a kedvelőinek.

Anatóliai spenótsaláta (Borani)

Spenótsaláta:

  • 2 evőkanál liszt
  • pár csipet só
  • 3 evőkanál olaj
  • 120 ml tej
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 250 g spenótlevél

Fokhagymás joghurtszósz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • 4 evőkanál görög joghurt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Készítsünk besamelmártást: egy lábosba öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a borsot. Kevergessük fakanállal, nehogy odaégjen. Öntsük fel langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Amikor sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a megtisztított spenótot.  Hagyjuk kissé párolódni a mártásba, majd zárjuk el alatta a gázt.

A fokhagymát préseljük össze, és keverjük a joghurtba. Tálaláskor locsoljuk a spenótra. Szórjuk meg fűszerpaprika-őrleménnyel. Fogyasszuk előételnek pirítós kenyérrel, vagy salátaként.

 

Török zöldséges rakott krumpli (Etsiz Patates Oturtma)

Hozzávalók:

  • 1 csipet cukor
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 60 dkg burgonya
  • 1 db paradicsom
  • 10 dkg lencse
  • 1 db babérlevél
  • ízlés szerint bors
  • 1 db vöröshagyma
  • pár csipet só
  • 1 db cukkini
Kategóriaebéd
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Áztassuk be a lencsét pár percre, majd a babérlevél és a kömény hozzáadásával főzzük puhára. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk fel karikára, és főzzük meg.

Vágjuk fel a hagymát, és kevés olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit, fokhagymát, és pirítsuk meg. Keverjük bele a felszeletelt paradicsomot , a paradicsompürét, és öntsük fel kevés, nagyjából 1 deci vízzel. Fűszerezzük egy csipetnyi sóval és cukorral. Főzzük puhára a cukkinit, majd keverjük hozzá a megfőtt lencsét.

Rétegezzük a burgonya felét egy jénai tál aljára, kanalazzuk rá a paradicsomos lencsés szósz felét. Újból kerüljön rá burgonya, majd a szósz. Öntsünk alá kevés vizet (kb. 50 ml-t). Tegyük forró sütőbe és nagyjából 15 perc  alatt süssük készre.

Tálaláskor locsoljuk meg fokhagymás joghurttal.

Tipp: nagyon finom, ha sütéskor sajttal is megszórjuk.

 

Kókuszos, csokis grízpuding (Sütlü Kakaolu Irmik Tatlisi)

Hozzávalók:

  • 5-6 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál margarin
  • 5 evőkanál búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Langyosítsuk meg a tejet, és keverjük bele a búzadarát. Adjuk hozzá a cukrot, és folytonos keverés mellett sűrítsük be. Keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Amikor besűrűsödött, dobjuk bele a margarint, és zárjuk el alatta a gázt. Keverjük át.

Vegyünk elő 4 pudingos tálkát, és a grízpuding felét osszuk szét benne. A maradék krémbe keverjük bele a kakaóport, és töltsük a fehér krémre. Fogyasszuk lehűtve.

Kattints a gyors, olcsó, finom fahéjas receptekért!
Kattints a gyors, olcsó, finom fahéjas receptekért!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top