Gasztro

Egy lépéssel közelebb a természethez: Biciklitúra Franciaországban

Sokféleképpen utazhatunk. Mehetünk repülővel, autóval, hajóval, biciklivel vagy akár gyalog is. De mi most szabadságra megyünk. Ha időben foglalunk repülőjegyet, akkor lényegesen olcsóbb lesz az utazás, mint autóval vagy vonaton. Illetve van egy lélektani határ, ami felett érdemesebb repülni, mint autóval menni. Ez körülbelül 1500 km. Bepakolásnál ne felejtsünk el betenni valami sportos, könnyű cuccot is.

 

 

Egy lépéssel közelebb a természethez:Biciklitúra Franciaországban


Három típusú túrát választottam ki. Egy hosszabbat két hétre. Egy rövidebbet azoknak, akik csak egy hétre tudnak elszabadulni. És egy csillagtúrát azoknak, akik nem szeretnének annyi cuccot vinni magukkal. Biciklit bérelni Franciaország-szerte
naponta tíz euró körül lehet.

Alsace

Az első egy rövidebb, ami Alsace (Elzász)-ba kalauzol minket. Ezt a területet mindenki jól ismerheti még történelemórákról. Akik itt élnek, azok akik sosem tudhatják, németek-e vagy franciák igazából. Mindig vita tárgya volt ez a terület a két ország között. Nem is csoda, hiszen gyönyörű helyről van szó, ahol a Vosges (Vogézek) hegység és a Rajna folyó találkozik. Strasbourgból célszerű indulni és a következő állomásokat útbaejteni: Molsheim–Obernai–Barr–Chatenois–Ribeauvillé–Riquwihr–Colmar–Mulhouse. Ez összesen nincs 150 km. tehát rengeteg időnk van megcsodálni a bámulatos kisvárosokat és falvakat. Kiemelten szép Riquwihr és Ribeauvillé. A szállások ára általában 70-100 Euro/2 fő.

Egy lépéssel közelebb a természethez:Biciklitúra Franciaországban


És ha már ezen a szép területen bringázunk, merüljünk el a helyi szuper borok világában is! Hiszen remek rieslingek, pinot noirok vagy éppen szürkebarátok kerülhetnek a poharunkba. Sőt! Egy igazi különlegesség, hogy ha egy 2007 előtti szürkebarátot választunk, akkor meglepetésre a palackra az lesz ráírva, hogy Tokay d’Alsace. Ez bizony Magyarországról eredő dolog. Lazarus von Schwendi tábornok hozta magával még a 16. századi kalandozásairól a szőlőfajtát. Utazásunk során mindenképpen kóstoljuk meg a
Maison Trimbach, Domaine Zind-Humbrecht, Hugel & Fils borait. Ők talán Alsace leghíresebb termelői.

Loire

Ez egy “kicsit” hosszabb út. De amennyiben van két szabad hetünk, és szeretünk gyönyörű helyeken tekerni, akkor irány a Loire völgye! Itt rengeteg útvonal közül választhatunk, de lehetőség szerint maradjunk a folyó vonalán. Az utat Neversnél érdemes kezdeni. Innen az első állomás Sancerre, ahol mindenképpen pihenjünk meg egy pohár borral a kezünkben. Ha már itt vagyunk, mindenképpen helyi bort, azaz Sancerre-t fogyasszunk! Itt kizárólag sauvignon blanc és pinot noir fajtákból készítik a bort.

Egy lépéssel közelebb a természethez:Biciklitúra Franciaországban


Tovább kerekezve a következő állomásunk lehet Briare vagy Gien is. Mindkét városka alig 5000 lakosú, de nagyon barátságosak a helyiek. Következő megállónk egy igazi “nagy” város, Orléans. Itt talán még 
Jeanne d’Arc (Joan of Arc) szelleme is kisérthet minket, aki 1429-ben az itt lezajlott csatában tette szabaddá a város népét. Helyben be tudunk ugrani az emlékének szentelt házba is. Nyeregbe pattanva pár óra tekerés után máris Blois-ban találjuk magunkat, ahol semmi esetre se hagyjuk ki a Château de Blois kastélyt. Ha nem is nézzük végig mind az 564 szobát, de a “titkok kamráját” mindenképpen látogassuk meg, ahol Medici Katalin méregszekrénye is található a falba rejtve. Ezután Tours következne, de javaslom, hogy sose válasszunk esti szálláshelynek nagy városokat. Bonyolultabb a közlekedés, és kevésbé érezni a hely varázsát.

Tehát Tours előtt Vouvray tökéletes hely az esti időtöltéshez, és alig 20 percre van a várostól. Itt két dolgot érdemes mindenképpen csinálni. Megcsodálni a francia kertépítészetet, illetve pezsgőt inni, amit helyi chenin blanc fajtából készítenek, és igen ízletes. Másnap megcélozhatjuk Chinont vagy Saumur városát. Saumur például a Francia forradalom egyik jelentős helyszíne volt, ahol az 1793-as csatában a királyi erők győzedelmeskedtek a felkelők felett.

Angers-ben, a római kori városban már pezseg az élet. Közel 150 000 ember él itt. Egy picit elmehetünk művelődni. Megnézhetjük például az apokalipszis leplét, melynek ez a város ad otthont, vagy a rengetek kastély egyikét. Innen Ancenis-en keresztül vezet az út Nantes-ba, ahol utunk véget ér. Itt utolsóként megkóstolhatjuk a világ talán legszárazabb borát, a muscadet-t, ami a lehető legjobb választás egy osztrigához, ha már ilyen közel vagyunk a tengerhez.
Egy szuper alkalmazás az útra.

Bordeaux

És a végére egy szuper csillagtúra helyszíneként jó választás Bordeaux. Arra nincsenek ugyanis nagy hegyek a közelben, ahol a biciklizés élmény  helyett elkezdhet teljesítménytúrává változni. Illetve a Girond folyó bármely szakaszán szebbnél szebb chateau-k vagy falvak vannak. Északra indulva, Medoc felé a terepet csak néhol tarkítják kisebb dombok, de szinte minden domb tetején csepp kis falu terül el. Itt érdemes megnézni Margaux-t, Pauillac-ot vagy St. Estéphe-et. Itt találhatóak Bordeaux leghíresebb pincészetei is.

Egy lépéssel közelebb a természethez:Biciklitúra Franciaországban


Nem áltatok senkit avval, hogy csak úgy beengednek bárkit a birtokra, de azért jó látni közelről ezeket a helyeket. Ha egészen északra sikerül feltekerni, ott pár euróért komppal át is mehetünk a túlpartra. Keletre indulva mindenképpen ejtsük útba St. Emiliont. A gyönyörű kisváros a világörökség része. Környékén a rómaiak már a 2. században
szőlőt termeltek. Nem mellesleg innen származik a világ egyik legdrágább bora, a Pétrus is. Potom 300 000 forintért bármikor vehetünk egy üveggel belőle – természetesen nem a legjobb évjáratokból. De most a biciklinket félretéve nem is biztos, hogy egy testes vörösborra vágyunk leginkább. Délre indulva Bordeaux-tól Graves régióba érünk. Itt már egy kicsit dimbes-dombosabb a terület, de nincs is annál jobb, mint fáradtan a kanyarból észrevenni egy ékszerdoboznyi falucskát, mint amilyen Barsac, Cadillac vagy Sauternes. Aki a helyi italokra kíváncsi, annak itt bizony édes bort kell innia. Ugyan nem mind aszú, ami fénylik, de legyünk csak nyitottak az újdonságokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top