Gasztro

Szezonja van: főzz szilvával!

A szilvának most van igazán szezonja, ezért ráadásul a kisebb fajtákat fillérekért árulják. Ha már ennyi van belőle, miért ne főznénk vele? Három recept.

Habos szilvás

Tészta:

  • 1 csésze + 2 ek. liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1/4 tk. só
  • 3-4 ek. víz
  • 6 ek. vaj

Töltelék:

  • 1/3 csésze cukor
  • 3 ek. víz
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • 4 szem szilva
  • 1 tk. mandulaaroma

Tojáshab:

  • 1/3 csésze cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 1/4 csésze víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő105 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tésztához a hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, nem baj, ha a tészta morzsalékos, a hűtőben összeáll. Majd minimum egy órára hűtőbe tesszük. A szilvát feldaraboljuk, és cukorral, valamint a vaníliás cukorral összerottyantjuk, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt és az aromát. A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a vízzel elkevert cukrot és a vaníliás cukrot. A tésztával kibélelünk több kicsi vagy egy nagyobb sütőformát, majd 180 fokos sütőben 5-6 percig elősütjük. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a szilva, és habzsákból nyomjuk rá a fehérjehabot. 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük pirosra.

 

 

Szilvás gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 csésze (reszelt) alma
  • 1/2 csésze görög joghurt
  • 1/2 csésze méz
  • 3/4 csésze (durvára vágott) dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 ek. szegfűszeg
  • 1/2 ek. fahéj
  • 1 tojás
  • 2/3 csésze cukor
  • másfél csésze (durvára vágott) szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A feladat végtelenül egyszerű: A folyékony hozzávalókat, a mézet és a joghurtot összekeverjük, egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a szegfűszeget, a fahéjat, a cukrot a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a nedves elegyhez. Ha ezzel megvagyunk, mehet hozzá az alma, a szilva és a dió is. 180 fokos sütőben 50-60 percig sütjük.

 

 

 

Szilvachutney

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 3 db szilva
  • 1 teáksanál cayenne bors
  • 2 teáskanál chilikrém
  • másfél evőkanál barnacukor
  • 100 ml fehér borecet
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 3-4 evőkanál víz
  • 1 db lila hagyma
  • fél evőkanál olaj
  • 1 teáskanál mustármag
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a szilvát, a cukrot és a fűszereket, egy kevés vizet is adunk hozzá, hogy ne égjen le. Ha megfőtt, az ecettel kicsit savanyítjuk, és még néhány percig forraljuk, majd adunk hozzá egy kevés sót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top