Gasztro

A legjobb cipós levesek

Ilyen ramaty időben az ember nem vágyik semmi másra, mint egy tál jó meleg levesre. Mi most cipóban tálalt változatokat mutatunk. A sajtkrémlevesért pedig ölni tudnánk...

Házi levescipó

Hozzávalók 4 cipóhoz:

  • 25 dkg (BL 80) liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 3,5 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 25 dkg búzaliszt
Kategóriaebéd
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet szórjuk dagasztótálba, az élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert langyos tejben. Adjuk az élesztőt a liszthez a sóval és a vízzel együtt. Dagasszuk ruganyos állagúra a tésztát, majd konyharuhával fedjük le, langyos helyen kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt. Mikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át,  majd osszuk négy egyforma méretű golyóra. Formáljunk cipókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben kelesszük ismét 1 órán keresztül. Tegyük 230 °C-os sütőbe, időnként spricceljük meg vízzel a tetejüket. Kb. 15 perc alatt süssük készre.

A tálaláshoz vágjuk le a cipók felső részét, majd kanállal vagy kézzel szedjük ki a puha kenyérbelet. Vigyázzunk, hogy ne vékonyítsuk el túlságosan a cipó alját, akkor nem folyik ki a levesünk.

 

 

Sajtkrémleves cipóban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál liszt
  • 30 dkg (reszelt) gouda
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 2 evőkanál vaj
  • 8 dl tej
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • pár csipet só
  • tálaláshoz snidling
Kategórialeves
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajon pároljuk meg a tisztított, apróra vágott hagymákat, majd szórjuk hozzá a lisztet. Készítsünk világos rántást, majd apránként öntsük fel a tejjel. Keverjük csomómentesre, reszeljük hozzá a sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Akkor kész a leves, amikor a sajt teljesen felolvadt benne. Megszórhatjuk snidlinggel vagy friss petrezselyemmel, és a kivájt cipókban tálaljuk.

 

 

Burgonyakrémleves baconnel

Hozzávalók 4 személyre:

  • jó pár csipet só
  • 15 dkg bacon
  • ízlés szerint bors
  • 1 db babérlevél
  • 80 dkg burgonya
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg gouda
Kategórialeves
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A bacont csíkozzuk fel, egy lábasban süssük piros-ropogósra. Szedjük ki egy szűrőkanállal, a visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felkockázott burgonyát és a babérlevelet. Pirítsuk át, majd öntsük fel 6 dl vízzel. Főzzük puhára a burgonyát, majd a babérlevelet kivéve botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a tejszínt, a reszelt sajtot, sót és borsot. Forraljunk egyet rajta, szórjuk bele a ropogós bacont, majd a kivájt cipóban tálaljuk.

 

 

Citromos-tárkonyos csirkeraguleves gombával

Hozzávalók 4 személyre::

  • 2 teáskanál liszt
  • 1 db karalábé
  • 1 teáskanál tárkony
  • 15 dkg csiperke gomba
  • fél db zellergumó
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 db citrom
  • 2 db fehérrépa
  • 50 dkg csirkemell
  • 2 dl tejszín
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 db sárgarépa
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tejföl
  • pár csipet só
  • 1 evőkanál tárkonyecet
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tisztított hagymát vágjuk apróra, és dinszteljük meg az olajon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkét, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg tárkonnyal. Kicsit pirítsuk, amíg kifehéredik, ekkor adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott fehér- és sárgarépát, zellert és karalábét. Öntsük fel kb. 1 liter vízzel, és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket. Mikor már csak éppen roppanósak, adjuk hozzá a felszeletelt gombát és a zöldborsót. A tejfölt keverjük el a liszttel, tejszínnel, és ezzel sűrítsük be a levest. Ízesítsük a tárkonyecettel, a citrom kifacsart levével, kevés sóval, borssal. Szedjük forrón a kivájt cipókba, azonnal tálaljuk.

 

 

Csípős kolbászos bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 1 l húsleves
  • 30 dkg kolbász
  • 2 db paradicsom
  • 1 szál fehérrépa
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 szál sárgarépa
  • pirításhoz olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • tálaláshoz tejföl
  • 15 dkg (konzerv) fehér bab
Kategórialeves
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tisztított hagymát vágjuk apróra, dinszteljük meg kevés olajon. Adjuk hozzá a felkarikázott csípős kolbászt, pirítsuk zsírjára. Tegyük bele a tisztított, felszeletelt sárgarépát, fehérrépát, a félbevágott paradicsomot, az aprított fokhagymát, majd öntsük fel a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket. Végül tegyük bele a leszűrt babot, és még egyet forraljunk a levesen. Tegyük a kivájt cipókba, tejföllel kínáljuk.

 

Hagymaleves zöldfűszerekkel és sajttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 8 dl húsleves
  • 15 dkg gouda
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanák tárkony
  • 1 szál póréhagyma
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg salátahagyma
Kategórialeves
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a megtisztított és vékonyra szelt hagymákat. Amikor egy kicsit már megdinszteltük, szórjuk rá a barna cukrot, majd hagyjuk, hogy kicsit karamellizálódjon. Először öntsük fel a fehérborral, majd a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldfűszereket. Forraljuk össze, reszeljük bele a sajtot, majd szedjük a kivájt levescipókba, és tálaljuk.

 

A receptek a Nők Lapja Konyha legfrissebb számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top