Gasztro

Görcs és társai – hagyományos magyar levesbetétek

Tudod mi a görcs? És gyűszűtészta? Hagyományos és rég elfeledett levesbetétek nyomában jártunk.

Hagyjanak már minket a puccos francia krutonnal, meg a parmezánchipsszel… Oké, hogy finomak, de azért lássuk be, hogy a pirított leves rokfortos krutonnal kicsit túlzás lenne. Az görccsel meg gyűszűtésztával finom, pedig ezeket a legtöbben már rég elfeledtük, sőt a pesti lányok nagy része életében nem is hallott róluk.

Az alap

A következő levesbetétekhez mindig alaptésztát használtunk, ami nálunk így néz ki: 5 tojást jól kidolgozunk 20 dkg rétes- és 30 dkg finomliszttel. Legalább 10-15 percig gyúrjuk, hogy sima, jól nyújtható tésztát kapjunk. Majd minimum fél, de maximum két órát pihentessük a nyújtás előtt. Nem gond, ha nem teszünk bele réteslisztet, de magas sikértartalma miatt sokkal rugalmasabb tésztát kapunk vele, ez pedig különösen a nyújtásnál lesz nagy segítségünkre. (Kezdők semmiképpen ne hagyják ki a réteslisztet, hogy a tészta ne szakadjon ki.)

Görcs és társai - hagyományos magyar levesbetétekGörcs (csimbók, kötött tészta)


A legtöbb helyen paprikás zöldséglevesbe főzik, de jól működik krumplileveshez is, főleg akkor, ha nagyétkű a banda. 

Így készül:

Egy fej hagymát lereszelünk, libazsíron megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadunk egy kevés pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kicsit kihűlni. 

A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd megkenjük a hagymás zsírral. Maximum 1 centi vastagon felhajtjuk, összesen kétszer. Majd a hajtott csíkot levágjuk, és nagyjából 8-10 centis csíkokra vágjuk, megfogjuk a csík két szélét, kicsit meghúzzuk, majd kötünk rá egy csomót. Ennyi. Forrásban lévő levesbe tesszük és miután feljött a lé tetejére még 3-4 percig főzzük, hogy a közepe se maradjon nyers.

Friss csík


Sokak szerint a frisscsík-levesnél nincs is jobb fogás. Úgy készül, hogy a kockákra vágott krumplit egy kevés zsiradékon megdinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük vízzel. Beledobunk egy egész tv paprikát és néhány darab zellert. Sózzuk, borsozzuk és készre főzzük, majd mehet bele a friss csík. Jó sok tejföllel, kicsit csípősen az igazi. 

Így készül:

Az alaptésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, majd 5 centi széles csíkokat vágunk belőle, 3-4 csíkot egymásra teszünk és 3-4 mm vastagságú csíkokat vágunk. Ez tészta egyébként Baja környékén a halászlé hagyományos betéte. 

Gyűszűtészta

Görcs és társai - hagyományos magyar levesbetétek

 

A régi idők levesgyöngye néven is futhatna egy menő vidéki étteremben, ugyanis nagyjából ezt a funkciót töltötte be. A neve abból ered, hogy eredetileg gyűszűvel szaggatták, de nekünk sajnos nem volt ilyenünk, ezért egészen apró szaggatóval próbálkoztunk.

Így készül:

Ismét az alaptésztára lesz szükségünk, amit 2-3 mm vastagságúra nyújtunk, majd 1-1,5 centi vastagságú csíkokat vágunk belőle. 3-4 réteget egymásra helyezünk, majd a lehető legkisebb szaggatóval, ami kb. 1-1,5 centi átmérőjű, kiszaggatjuk. A végén pedig bő olajban kisütjük őket. 

Görcs és társai - hagyományos magyar levesbetétekSzőlőfürttészta


Hagyományosan nagyon éles és domború tormareszelővel készítik, és a szüreti ételek körete. 

Így készül: 

A tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fél centi vastag csíkokat vágunk, kicsit lekerekítjük a végét, majd erősen lenyomva átgörgetjük egy reszelőn. Ugyanúgy kifőzzük, mint egy hagyományos tésztát. 

Csipetke


Sokak szerint az egyik legjobb fogás a kakaspörkölt csipetkével. Macerás csinálni, azt tuti, de egy 6 év feletti gyereket simán rávehetünk, hogy gyártson le egy kisebb adagot a családnak. 

Így készül:

Az alaptésztából letépünk egy kisebb darabot, majd fél centi vastag, tenyérnyi nagyságúra ellapogatott tésztát kézzel apró darabokra csipkedjük.

Ráadás: tarhonya


A folyamat egyszerű, az alaptésztánál kicsit durvább tésztát gyúrjunk, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top